CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PIRNIK Makso
Foto: https://sl.wikipedia.org/wiki/Makso_Pirnik
Galerija slik

PIRNIK, Makso


Rojen: 
28. avgust 1902, Preloge pri Slovenskih Konjicah
Umrl:  12. avgust 1993, Šempeter pri Gorici (pokopan v Tolminu)


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval na Prihovi pri Konjicah, zatem pa še gimnazijo in učiteljišče. Po maturi leta 1927 je sprejel učiteljsko mesto v Oplotnici, vodil šolski zbor, študiral mladinsko glasbeno literaturo in se pripravljal na sprejemni izpit za ljubljanski konservatorij. Po premestitvi v Litijo je lahko redno obiskoval predavanja na ljubljanskem glasbenem konservatoriju, kjer je leta 1933 diplomiral iz solopetja in kompozicije.
V Slovenskih Konjicah je bil pobudnik in vodja Društva pevovodij mladinskih pevskih zborov, ki je bilo ustanovljeno leta 1936.
Poučeval je na raznih osnovnih šolah, 1937–1940 na meščanski šoli na Rakeku, kjer je vzgojil Mladinski pevski zbor Miroslav Vilhar in z njim zaslovel po Sloveniji.
Tudi v vojnih letih je ustanavljal mladinske zbore, zlasti v Beli krajini, sestavljal pesmarice, komponiral in predaval na učiteljskih tečajih. Po vojni se je preselil v Trst, kjer je bil med drugim referent za glasbo na tržaškem radiu in voditelj mladinskih oddaj. Od leta 1947 je poučeval na učiteljišču v Tolminu. Po njegovi zaslugi je glasbeno življenje na Tolminskem po vojni ponovno oživelo. Ustanovil je izredno številen dekliški zbor, vodil še druge zbore v različnih zasedbah in z njimi nastopal, tudi v zamejstvu.


Dela

Komorna dela:
Godalni kvartet, 1936
Etuda za violino in klavir, 1939
 
Vokalne skladbe:
Smrt v Brdih
Valovija v polju žita
Grem čez plan
Zazibalka
Otrok in domovina
Njega ni
Jesen
V čolnu
NaprejViri in literatura

Primorski slovenski biografski leksikon, 12. snopič, Gorica 1986, str. 9–10.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Biografski leksikon Obrazi srca Slovenije
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 21.2.2018, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5