CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PITAMIC Tomo
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PITAMIC, Tomo


Rojen: 
28. oktober 1921, Trbovlje
Umrl:  20. oktober 1976, Zagreb (Hrvaška)


Kraj delovanja: 


Rojen v Trbovljah, je mladost preživel tam in na bližnjih Mlinšah. Rojenemu v družini priznanega zasavskega zdravnika Toma Zarnika, ki je bil njegov ded, mu je bila ljubezen do zdravstva položena v zibko. Medicinsko izobrazbo si je pridobil v Zagrebu, na tamkajšnji medicinski fakulteti, prvo službo pa je opravljal na higienskem inštitutu Medicinske fakultete v Sarajevo – delal je kot asistent.


Kasneje se je vrnil v Zagreb, kjer se je zaposlil na kardiološkem oddelku kliničnega centra na Šalati, kot pediater in specialist za srčne bolezni. Oddelek je tudi več let vodil. Ni pa bil le zdravnik, ukvarjal se je tudi s pedagoško dejavnostjo (izdal je učbenik z naslovom Pediatrija za srednje medicinske šole), objavljal strokovne razprave in bil eden izmed snovalcev klasične medicinske knjige z naslovom Zdravnik v hiši.


 


Dela

Viri in literatura

Rozina, Roman (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5