CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POČIVAVŠEK Marija
Foto: Osebni arhiv Marija Počivavšek
Galerija slik

POČIVAVŠEK, Marija


Rojena: 
11. junij 1963, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena v Celju, otroštvo je preživela v Imenem, osnovno šolo pa obiskovala v Podčetrtku. Po končanem izobraževanju na Pedagoškem šolskem centru v Celju se je vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1986 diplomirala iz enopredmetne zgodovine. Za diplomsko nalogo Slika trgovskega prometa Senja na podlagi mitninske knjige v letih 1531–1534 je s soavtorico leta 1987 prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Istega leta se je zaposlila v Muzeju novejše zgodovine Celje.

V muzeju vsa leta dela kot kustos zgodovinar, v obdobju 2001–2006 je bila tudi direktorica. Ukvarja se z osnovnim muzejskim delom  in pripravljanjem razstav. Sama in v soavtorstvu je pripravila okrog 20 obsežnih ter prav toliko manjših tematskih razstav (med njimi Trgovina v Celju, V svetu lutk – poskus otroškega muzeja, Zobozdravstvena zbirka, Zvezde Evrope, Od špitala do sodobne bolnišnice – 120 let SBC, Kralj Aleksander med nami, Celjski magistrat: Besede z balkona), vodila je številne projekte, na znanstvenih in strokovnih srečanjih pa je predstavljala svoje prispevke. Bila je glavna urednica muzejske knjižne zbirke Odsevi preteklosti: Iz zgodovine Celja 1780–1991.

Je soavtorica nove stalne razstave Živeti v Celju, ki so jo v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli leta 2000 in za katero so njeni avtorji prejeli Valvasorjevo nagrado. Kot zgodovinarka je sodelovala tudi pri skupnih projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Muzeja narodne osvoboditve Maribor in Muzeja novejše zgodovine Celje, npr. Ob petdesetletnici konca druge svetovne vojne (1995), Tam za hribi je tako kot tukaj… (2002), Kolo nasilja (2004), Podobe družabnosti (2005) – za slednjo so leta 2006 njeni avtorji prejeli Valvasorjevo priznanje – ter Podobe in prostori meščanstva na slovenskem Štajerskem med svetovnima vojnama (2012). Bila je tudi mentorica dijakom pri raziskovalnih nalogah, študentom na poletnih raziskovalnih delavnicah ter pripravnikom v muzeju.

Aktivna je tudi v Zgodovinskem društvu Celje: v obdobju 2003–2008 je bila predsednica društva, je tudi članica uredniških odborov njegovih edicij: revije Zgodovina za vse ter monografske zbirke Zgodovini.ce. Je tudi članica mednarodnega izdajateljskega sveta revije Acta Medico-Historica Adriatica.

Na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani je oktobra 2011 doktorirala z disertacijo Trgovina v Sloveniji med obema vojnama: Ljubljana – Maribor – Celje; predelano je leto kasneje izdala tudi v knjižni obliki (En gros & en detail. Trgovina v Sloveniji do druge svetovne vojne).

Danes se kot muzejska svetnica in vodja Oddelka za muzejsko gradivo in teritorialno matičnost ukvarja z razstavnim, raziskovalnim in uredniškim delom, v muzejskih združenjih pa je aktivna kot članica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije (2002–2006 in 2010–2014) in podpredsednica Slovenskega muzejskega društva (2011–2015).


Dela

Izbor knjižnih del:

Trgovina v Celju, 1990 (soavtorica)
Stari pisker, 2002 (soavtorica)
430 let lekarništva na Celjskem, 2008
Celjski magistrat : besede z balkona, 2010
En gros & en detail : trgovina v Sloveniji do druge svetovne vojne : trendi, strukture, prakse, 2012
Prostor spomina in idej : Muzej novejše zgodovine Celje 1963–2013 : jubilejni zbornik, 2013 (soavtorica)Viri in literatura

R. Gorjanc, M. Počivavšek: Brez komunikacije z obiskovalci je muzejsko gradivo nemo, Celjske muzejske novice 2015, št. 1, str. 5


Glej tudi

link   Sistory
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 4.1.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5