CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PODERGAJS Benedikt
Foto: Benedikt Podergajs. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

PODERGAJS, Benedikt


Rojen: 
18. julij 1953, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Vojniku, je končal Srednjo versko šolo Želimlje, nato pa še Višjo ekonomsko šolo v Mariboru.

Od ustanovitve občine Vojnik je bil 20 let župan, kar je pustilo veliko razvojnih sledi. V dogajanje občine je bil vpet na vseh področjih: infrastruktura, objekti ter društva. Pred nastopom županske funkcije je bil več kot 20 let dejaven član, tudi predsednik, Kulturnega društva France Prešeren Vojnik. V njihovem Moškem pevskem zboru nastopa že vrsto let. Poje tudi v drugih zborih in zasedbah. Bil je soustanovitelj Planinskega društva Vojnik ter namestnik predsednika. Izrazito skrb je namenjal podmladku. Kot predsednik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna skrbi za šest gasilskih društev, posebno skrb pa posveča mladini in njihovemu izobraževanju. Več mandatov je član Župnijskega pastoralnega sveta v Vojniku. Organiziral je duhovne vaje za mladino, za ministrante in pevce. Dejavno sodeluje pri raznih slovesnostih v okviru župnije, dekanije ali škofije. Je ustanovitelj in predsednik Katoliško-kulturnega društva “Ivan Šopar” Vojnik.

Je pobudnik, ustvarjalec in soorganizator tradicionalnega projekta Božični Vojnik, ki je v zadnjih letih postavil Vojnik na zemljevid Slovenije in tujine.  

Benedikt Podergajs je prejemnik več priznanj na različnih področjih. Za vodenje Gasilske zveze Vojnik-Dobrna ter dolgoletno ustvarjalno, aktivno in požrtvovalno delo na različnih področjih človekovega udejstvovanja je leta 2015 prejel zlati vojniški grb.


Avtorica besedila: mag. Mojca Skale


Dela

Viri in literatura

R. Petek: Župan, ki ne pozna brezdelja, v Ogledalo, 2015, št. 108, str. 34–35
Benedikt Podergajs (junij 2019)
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5