CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PODLUNŠEK Avguštin (Avgust)
Foto: Osebni arhiv Davorine Hameršak
Galerija slik

PODLUNŠEK, Avguštin (Avgust)


Rojen: 
17. avgust 1907, Hrastnik
Umrl:  26. julij 1986, Hrastnik


Kraj delovanja: 


Rodil se je v rudarski družini kot najstarejši izmed petih otrok. Osnovno šolo je zaključil v Hrastniku, poklica »cizelerja« pa se je izučil v Ljubljani. Kmalu po zaključku izobraževanja se je vrnil v Hrastnik in se zaposlil v hrastniški steklarni. Leta 1935 je po svoji zamisli izdelal stroj za izdelovanje baterijskih leč. Bil je inovator več manjših izboljšav pri delu s stroji, zaradi česar so ga vodilni predlagali za izpopolnjevanje znanja v Mehiki (1947). V domovino se je vrnil 1948, in sicer v Pančevo, kjer je bil zadolžen za zagon tovarne ampul po mehiškem vzoru. Kljub temu, da ni bil inženir, je svoje delo uspešno opravil, kar sta potrdila tudi mehiška strokovnjaka (1949). Po petih letih se je z družino vrnil v Hrastnik, kjer je bil do upokojitve zvest hrastniški steklarni. Svoje znanje je prenašal na mlade rodove, saj se je bilo njegovega poklica težko izučiti.
Za zasluge na gospodarskem področju mu je SFRJ podelila odlikovanje Orden rada (Red dela).


Dela

 


Viri in literatura

Osebni pogovor z Davorino Hameršak (hči).


Glej tudiPrispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5