CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PODVRŠNIK Boris
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PODVRŠNIK, Boris


Rojen: 
7. februar 1963, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je Borisu (Vinku) in Mariji, rojeni Volčič. Osnovno šolo je obiskoval v Zrečah, srednjo elektrotehnično šolo pa je končal v Velenju, kjer se je že kot dijak vključil v delo radioamaterskega kluba Hinko Košir. V letih 1981/1982 je med služenjem vojaškega roka končal ŠRO, smeri ARJ PVO v šolskem centru v Zadru; med stažiranjem v Mostarju pa je opravil tudi izpit za radioamaterskega operaterja (telegrafista) takratnega B razreda.
Leta 1983 se je zaposlil v podjetju Comet kot elektronik, v letih 1985-1990 je bil zaposlen na takratnem oddelku za obrambo kot referent za zveze, kriptozaščito in službo opazovanja in obveščanja. V vmesnem obdobju je ob delu dokončal višjo šolo za notranje zadeve.
Po prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil izvoljen za člana takratnega IS SO Slovenske Konjice in predstojnika oddelka za notranje zadeve. V osamosvojitvenih pripravah je opravljal funkcijo pomočnika načelnika MSNZ za Občino Slovenske Konjice; v osamosvojitveni vojni pa je v takratnem Območnem štabu TO sprva koordiniral delovanje voda PSD, kasneje pa je prevzel poveljevanje 865. PDič in bil odlikovan z bronasto medaljo SV.
Bil je tudi med ustanovitelji in prvi sekretar OZ ZVVS Slovenske Konjice; vse od leta 1987 pa je tudi med aktivnejšimi člani LD Zreče, kjer je opravljal pomembnejše funkcije od tajnika do starešine, trenutno pa je predsednik NO. Ima opravljen lovsko-čuvajski izpit in šolo za lovske mojstre. V letih 2006-2011 je opravljal tudi funkcijo predsednika Pohorskega lovskoupravljavskega območja; v mandatu 2003-2005 pa je bil predsednik pravno organizacijske komisije in član UO lovske zveze Maribor.
Po preoblikovanju takratnih občin je od leta 1995 do 2006 vodil oddelek za upravne notranje zadeve UE Slovenske Konjice. V letu 1995 je bil izvoljen za svetnika novoustanovljene občine Zreče, v letih 1997/1998 pa je opravljal funkcijo podžupana. Je tudi dobitnik srebrnega grba Občine Zreče.

Ob delu je leta 1999 dokončal visoko upravno šolo in v letu 2005 zaključil študij na FDŠ z opravljenim magisterijem iz evropskih in državnih študij. Magistriral je s temo Lovska pravica in lovski sistem kot (so)odvisnost lovskega prava pod mentorstvom nekdanjega predsednika US RS dr. Janeza Čebulja. V svoji odločitvi o presoji ustavnosti Zakona o divjadi in lovstvu U-I 98/04 je Ustavno sodišče RS uporabilo precej avtorjevih strokovnih sistemskih ugotovitev.

Leta 2006 in 2010 je bil izvoljen za župana Občine Zreče kot kandidat stranke SDS, katere član je od leta 1990.

Zreče so v času njegovega županovanja pridobile prenovljeni sistem odvajanja in čiščenja padavinskih in odpadnih voda s sodobno čistilno napravo, novo knjižnico, krožišča v Zrečah in na Stranicah, prostore nove pošte in lekarne, igrišča na Resniku in Skomarju, prenovljene prostore zdravstvenega doma, prizidek gasilskega doma in nove prostore godbenikov ter energetsko prenovljene prostore vrtca in osnovne šole …
Med njegove večje projekte v času županovanja spada tudi izgradnja smučarskega tekaškega centra na Rogli, kar je omogočilo tudi izvedbo več pomembnih športnih tekmovanj, med drugim tudi dveh svetovnih pokalov v teku na sučeh leta 2009 in 2011.


Dela

 


Viri in literatura

 Informacije posredoval: Boris Podvršnik (2014).


Glej tudi

link   Obcina Zrece


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 11.6.2020, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5