CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POKLIČ Ivan (Janko)
Foto: www.celjani.si
Galerija slik

POKLIČ, Ivan (Janko)


Rojen: 
3. maj 1945, Vitanje
Umrl:  12. junij 2013, Celje


Kraj delovanja: 


Dolgoletni ravnatelj Srednje ekonomske šole v Celju je bil rojen v Vitanju, tam obiskoval tudi osnovno šolo, nato pa srednjo šolo za sanitarne in laboratorijske tehnike v Ljubljani. Nadaljeval je na Višji šoli za zdravstvene delavce in diplomiral leta 1968. Veselje do dela na družboslovnem področju ga je usmerilo v študij na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani, kjer je diplomiral v letu 1978 kot univ. dipl. sociolog kadrovsko organizacijske usmeritve.
Zaradi zdravstvene izobrazbe je najprej delal na občini Celje, Zavodu za zdravstveno varstvo Celje in na občini Laško kot sanitarni inšpektor, po letu 1978 pa na različnih funkcijah v okviru družbenih dejavnosti občine Celje, po letu 1986 pa vseskozi kot ravnatelj Srednje ekonomske šole.
V šolstvu se je preizkušal že prej, saj je po letu 1982 večkrat poučeval na Srednji trgovski šoli. Po prihodu na Srednjo ekonomsko šolo se je takoj vključil tudi v delo Skupnosti ekonomskih, trgovskih in upravnih šol Slovenije in postal soavtor vseh novejših sprememb programov na področju ekonomskega izobraževanja. Zaradi angažiranosti je postal predsednik Skupnosti ekonomskih šol Slovenije in kasneje tudi številnih strokovnih svetov in komisij na državni ravni.
Srednja ekonomska šola Celje je bila pred reorganizacijo in združitvijo s Poslovno-komercialno šolo leta 2013 med vodilnimi strokovnimi šolami v Sloveniji, tako po številu dijakov kakor po dobrih rezultatih in velikem deležu bodočih študentov.
Profesor in ravnatelj Poklič je bil cenjen še posebej zaradi svoje sposobnosti za timsko delo ter zaradi domišljenega vodenja več kot 80-članskega pedagoškega kolektiva, kar se je izražalo v kvalitetnem delu in strpnih medsebojnih odnosih. Upokojil se je julija 2012.
Druga plat njegovega dela pa je bilo zborovsko petje, saj se je v takratni zbor Železničarsko prosvetnega društva France Prešeren (po letu 1991 Celjsko pevsko društvo) vključil že leta 1966 in v njem ostal do svoje smrti. S prekinitvami je opravljal funkcijo predsednika 15, podpredsednika pa 17 let in s svojo kreativnostjo pripomogel k vsem njegovim uspehom.
V letu 2001 je prejel srebrni celjski grb za dolgoletno uspešno delo na področju šolstva in ljubiteljske kulture.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

J. Bernard, I. Poklič: Pevec na ravnateljskem stolčku, Celjan 2001, št. 15, str. 15–16
B. Kobe, I. Poklič: Pogrešal bom šolski vrvež, Celjan 2012, št. 595, str. 13–14
M. Sodin, L. Šober: V slovo našemu dolgoletnemu ravnatelju Janku Pokliču, v: Letopis Ekonomske šole, gimnazije in srednje šole 2012/2013, str. 7–8Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 11.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5