CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POVŠE Viktor
Foto: Osebni arhiv V. P.
Galerija slik

POVŠE, Viktor


Rojen: 
18. junij 1933, Podturn pri Dolenjskih Toplicah
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Kot zelo uspešnemu študentu mu je bila dodeljena štipendija Prešernovega sklada za študij v Rusiji, svoje znanje pa je izpopolnjeval še kasneje v Krakovu, Varšavi in Pragi.
Službovati je začel v Novem mestu in Kostanjevici, leta 1964 pa je prišel v Celje. Nastopil je službo na Zavodu za spomeniško varstvo, vendar je po letu in pol prešel med samostojne ustvarjalce in ta status zadržal do upokojitve.
V času rednega službovanja je za Pokrajinski muzej Celje restavriral vrsto dragocenih oljnih slik in številne kvalitetne gotske kipe, sedaj razstavljene v Gotski sobi muzeja. Restavracijo dragocenih oljnih slik je opravil tudi v Kapucinskem samostanu in cerkvi Sv. Danijela v Celju.
Najpomembnejše restavratorske posege je mag. Povše opravil v cerkvah Sv. Danijela in Marijinega vnebovzetja v Celju. Leta 1967 je prevzel v restavriranje dragoceni kamniti kip Žalostne Matere Božje iz istoimenske cerkvene kapele, ki je bil sedemkrat preslikan. Obnovljeno delo je bilo l. 1972 na razstavi v Salzburgu in leto kasneje v Parizu in prejelo mednarodno priznanje kot najbolje ohranjena originalna polihromacija v Evropi.
Leta 1968 je začel z restavratorskim delom v Kapeli Žalostne Matere Božje in po dobrem letu dela odkril freske evropske kvalitete na rebrastem stropu izpod desetih beležev, čeprav je bilo mnenje uglednih strokovnjakov, da je delo nemogoče izvesti. To je bil šele začetek, saj je v bodočih 18 letih restavriral v tej cerkvi vse, kar je bilo mogoče.
Posebej zahteven projekt pa je mojster izvedel v cerkvi Marijinega vnebovzetja, kjer je 90 m2 veliko fresko razkosal na 63 delov in jo po dveh letih in pol obnove vrnil na obnovljeno steno. Strokovno in tehnično tako zahtevnega posega do sedaj v Sloveniji ni opravil še nihče.
Za dosežke na področju restavratorstva je leta 2003 prejel srebrni celjski grb, leta 2016 pa tudi častno članstvo Društva restavratorjev Slovenije.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

B. Avguštinčič, V. Povše: Za ene drag, za druge dragocen, Novi tednik 2005, št. 50, str. 7
Brošura 11. april, praznik mestne občine Celje, Celje 2003, str. 11
S. Dokl, V. Povše: Restavratorstvo je tudi medicina, Dolenjski razgledi 1971, št. 2, str. 23
Gradivo predloga za zlati grb Mestne občine Celje
M. Jazbinšek: Konservator Viktor Povše, Laški bilten 2017, št. 61, str. 28–29
B. Karneža, V. Povše: Odkriti portret Primičeve Julije vzrok za Prešernov Sonetni venec: Viktor Povše magister konservatorstva in akademski slikar, Reporter 2019, št. 41, str. 64–68
A. Lavrič, A. Furlan, V. Povše: Restavratorjeva pot, dolga petdeset kratkih let : pogovor z akademskim restavratorjem specialistom Viktorjem Povšetom, Umetnostna kronika 2015, št. 47, str. 24–55
I. Plevnik, V. Povše: Delo je bilo zame igra in smisel življenja, Celjan 2016, št. 832, str. 15–16


Glej tudi

link   Konservator Viktor Povše v marijagraški cerkvi (Kamra)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 19.10.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5