CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PRELEC Marjan
Foto: www.finance.si
Galerija slik

PRELEC, Marjan


Rojen: 
14. julij 1928, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Leta 1955 je diplomiral na tehniški fakulteti gradbene smeri v Ljubljani in po kvaliteti že v času študija izstopal. Zato je že zgodaj začel delati na zahtevnih projektih in opravljati tudi dela asistenta.
Prvo službo je nastopil pri železnici na področju vzdrževanja in izgradnje, in sicer kot glavni inženir pri podjetju za vzdrževanje prog Ljubljana. Leta 1963 je bil premeščen v Celje na delovno mesto šefa Sekcije za vzdrževanje prog Celje, kjer je vodil modernizacijo glavne železniške proge Zidani Most – Šentilj in vseh stranskih prog. Njegov prispevek k tehnološki posodobitvi in reorganizaciji železnic je cenjen še danes.
Od leta 1974 do 1982 je vodil GIP Ingrad Celje in firmo razvil v eno najboljših gradbenih podjetij v Sloveniji z okoli 5500 zaposlenimi. Po izteku dveh mandatov je na pobudo Izvršnega sveta Slovenije za tri leta prevzel posle direktorja vseh projektov Slovenija ceste – tehnika v Iraku in tako uspešno vodil projekte s preko 7500 zaposlenimi.
Po povratku je prevzel dela direktorja Cinkarne Celje in tovarno močno zaznamoval s svojo bogato vodstveno izkušnjo. Opustili so vrsto neperspektivnih programov, razvili konkurenčno sposobnost perspektivnih in namenjali tudi do 25 % letnih investicijskih sredstev v zaščito okolja – posebej velja omeniti proizvodnjo titanovega dioksida, ki je postala usklajena z zakonodajo evropske skupnosti. Ugodni poslovni rezultati so med drugim omogočali, da ima sedaj Cinkarna tudi zunanji videz sodobnega, estetsko urejenega podjetja.
Njegove vodstvene izkušnje, dobre poslovne zveze in pretehtana kadrovska politika so podjetje uspešno privedli skozi prelomno obdobje novih gospodarskih okoliščin. Cinkarna v času preobrazb ni odpuščala ljudi; zmanjšanje zaposlenosti na operativno in perspektivno mejo okoli 1500 delavcev je dosegala s pravočasnimi prezaposlitvami ali naravnim odlivom. V veliki meri je to zasluga direktorja, ki je za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke prejel leta 1995 tudi nagrado Gospodarske zbornice Slovenije.
Leta 1996 je prejel zlati celjski grb za dolgoletno strokovno in zelo uspešno menedžersko delo.
Upokojil se je leta 2005.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Besedilo obrazložitve, ki ga je za Občinski svet MOC pripravila Služba za splošne in kadrovske zadeve in protokol. Tipkopis, Celje, 1996.
F. Dovč, M. Prelec: Celo Nemci jim zavidajo pedantnost, Manager 2001, št. 11, str. 8–11
M. Gorenšek, M. Prelec: Dve desetletji z odličnim direktorjem, Cinkarnar 2005, št. 1, str. 4–6


Glej tudi

link   Cinkarnar


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5