CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PRELOG Marija
Foto: www.mohorjeva.com
Galerija slik

PRELOG, Marija


Rojena: 
24. oktober 1954, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena v Celju, otroštvo in mladost je preživela v Škalcah pri Slovenskih Konjicah. Njena "rojstna hiša", kjer je živela z dvema bratoma in dvema sestrama, je današnji Zlati grič. Njen oče je bil vse življenje delavec v kmetijski zadrugi, mama pa je bila po različnih službah, zadnja leta službovanja je bila čistilka na občini in v osnovni šoli. Marjanca - Marija Prelog je obiskovala Osnovno šolo ob Dravinji. Maturirala na klasični gimnaziji v Celju. Leta 1981 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Delovno pot je začela kot samostojna oblikovalka v Design biroju Pelko. Po šestih letih je k temu dodala še štiri leta likovno-grafičnega uredništva v Državni založbi Slovenije v Ljubljani. Od leta 1991 ima status samozaposlene ustvarjalke na področju kulture. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in je predstavnica sekcije ilustratorjev v izvršnem odboru IBBY Slovenije.
Živi in dela v Ljubljani. V likovnem delovanju se ji je slikarstvo, oblikovanje in ilustriranje prepletalo, dokler ni prevladala ilustracija, še posebej poljudno znanstvena. Pri ustvarjalnem delu je predana tradicionalni tehniki risanja s svinčnikom, tušem, barvnimi svinčniki in akvarelu. Papirji, od prosojnih do ročno narejenih, ji predstavljajo podlago za ilustriranje, pa tudi izrazni material za tridimenzionalne zloženke, pop-up živali. Riše od stvarnih do fantazijskih tematik. Uživa v natančnem poljudno znanstvenem ilustriranju rastlinja, živali, še posebno ptic. Zase dela botanične risbe, ilustracije rastlinja v letnih časih iz širšega slovenskega okolja. Študijsko risanje živali ji je tudi osnova za kreiranje avtorskih, prostorskih izrezank in zloženk živali iz papirja v tehniki kirigami. Tako je nastala knjiga umetnika-priročnik "Ptice, skrite v Papirju" (Birds hidden in paper, 2012). Knjiga je izšla v štirih ročno narejenih izvodih in je bila med 40 izbranimi na natečaju Shin-Jidai v Minnesota Center of Art Books. Ilustrirala je čez dvesto učbenikov, priročnikov, delovnih zvezkov, ki jih je večinoma tudi oblikovala. Učbenik biologije "Kjer se življenje začne" je dobil bronasto priznanje "Best European Schoolbook awards" na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2012. Opremila in oblikovala je več monografij (med njimi Hrastovlje, Stična, Pleterje, Ptujska gora), nekaj leposlovja, poezije. Porisala je okrog petdeset slikanic, mladinske kratke proze, didaktičnih iger, pobarvank. Slikanica "Maruška" je bila leta 2006 izbrana med "Bele vrane" pri International Youth Library (IYL), v Münchnu. V slikanici "Jaz pa rišem" (1995) je z risbo prikazala, kako lahko narišemo živali v njihovi stvarni, realistični podobi, in v knjigi "Rišem, režem, zlagam" (1999) predstavila svojstven avtorski način, kako izrezane živali iz papirja zložimo v samostojne figure (v tehniki kirigami). V bogato ilustrirani monografiji "Ambasadorji morja" (2009) je s poljudnoznanstveno, črtno risbo in barvnimi miniaturami predstavila najvidnejše živalske predstavnike v slovenskem morju. Z likovnimi deli in ilustracijam se udeležuje razstav, tako samostojnih kot skupinskih, selektivnih, bienalnih, doma in po svetu. Z ilustracijami je sodelovala na Bibiani v Bratislavi (2013, 2011, vključno 2015) in na "Zlatem peru" v Beogradu (2007, 2009, 2011). Samostojne domače razstave nastajajo običajno na povabilo in so nekakšno dopolnilo njenega dela za delovno mizo. Na njih želi prikazati proces nastanka širše podobe o izbranem glavnem "junaku" od risbe, skice, končne barvne ilustracije do nastanka izrezank-zloženk v instalaciji ali v knjigi umetnika (artbook). Vsebinsko so tematske: ptice, rastline, živali, ilustracije za otroke. Posamezne poglede, izseke iz dela predstavlja tudi na skupinskih razstavah, kot je Majski salon ter društvene prodajne razstave. Sodeluje tudi na likovnih kolonijah doma in v tujini.


Pripravila: Tatjana Cmok


Dela

 


Viri in literatura

Osebna spletna stran Marije Prelog - http://www.marijaprelog.si/ (vpogled: februar 2018)


Glej tudi

link   Osebna stran Marije Prelog
link   Cobiss bibliografija
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Andreja Videc, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 24.2.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5