CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PRELOKAR Tomaž / Thomas de Cillia / Thomas von Cilli
Foto: Grb škofa Prelokarja, škofa Konstance; Simoniti, Humanizem na Slovenskem in slovenski humanisti do srede 16. stol., Ljubljana, 1979.
Galerija slik

PRELOKAR, Tomaž / Thomas de Cillia / Thomas von Cilli


Rojen: 
okrog 1430, okolica Celja
Umrl:  25. april 1496, Konstanca (Nemčija)


Kraj delovanja: 


Domnevamo, da se je rodil v drugi četrtini 15. stoletja, predvidoma nekaj pred letom 1430. Leta 1446 ga pod zapisom Thomas Prelager de Cilia najdemo med sholarji na dunajski univerzi, vpisanega z oznako ogrskega porekla. V tistem času to za študente iz naših krajev ni bila nobena redkost. Kasneje se pojavlja več variant njegovega priimka; Brikcij Preprost ga domnevno pravilno navaja kot Prelokarja, v latinskih listinah je Thomas de Cilia, v nemških pa Thomas von Cilli. Pogoste so tudi kasnejše popačenke Perloverius, Berlower, Berlogar, Prilokar in celo Prekokar.
Bakalavreat (začetno akademsko stopnjo) je dosegel leta 1448, jeseni 1451 je že predaval na univerzi, leta 1466 pa ga zasledimo v Padovi – na eni najstarejših evropskih univerz - ko je dosegel juridični doktorat. Bogata pravna in humanistična izobrazba ga je usposabljala za opravljanje pomembnih diplomatskih in poslaniških funkcij v neposredni bližini cesarja Friderika III.
»Thomas de Cilia« je bil tudi prvi humanistični učitelj mladega cesarja Maksimilijana I. in leta 1471 mu je celo prepustil dva humanistična rokopisa, ki ju danes hrani avstrijska nacionalna knjižnica.
V 70. letih je prevzel odgovorne položaje v cerkveni hierarhiji; l. 1473 je postal stolni prošt v Konstanci, l. 1477 stolni prošt pri Sv. Štefanu na Dunaju, l. 1491 pa je celo škof v Konstanci – drugi najpomembnejši nemški škofiji. V tamkajšnji stolnici je tudi pokopan.
Glede na dosedanja proučevanja naj ne bi imel neposrednega stika z domačimi kraji. Podatek, ki pa naj bi domnevi nasprotoval, je omemba Baltazarja iz Mozirja – znanega glasbenega teoretika - na bazelski univerzi v Švici nekaj let po Prelokarjevi smrti. Tam so imeli škofje iz Konstance svojo poletno rezidenco in popolnoma mogoče je, da je Baltazarjev prihod v to mesto povezan s Prelokarjevim vplivom.
Tomaž Prelokar je bil vseskozi znan kot velik mecen umetnosti.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

B. Cvelfar: Kaj pomeni zunaj slava, če se doma slabo živi, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 14–15
A. Gubo: Geschichte der Stadt Cilli, Graz 1909, str. 190
M. Ljubša: Doctor Thomas de Cilia (Perlower, Prilokar) der Erzieher Kaiser Maximilians I., erster Dompropst von Wien und Bischof von Konstanz: ein Gedenkblatt zum vierten Säculum seines Todesjahres, Graz 1897
J. Orožen: Zgodovina Celja in okolice, I. del, Celje 1971, str. 652
J. G. Seidl: Thomas von Cilli: eine biographische Skizze, Steiermärkische Zeitschrift 1846, 2. zvezek, str. 1–13
P. Simoniti: Humanizem na Slovenskem in slovenski humanisti do srede 16. stoletja, Ljubljana 1979, str. 147–154Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 11.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5