CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PRINC Franc
Foto: Osebni arhiv družine Princ
Galerija slik

PRINC, Franc


Rojen: 
28. julij 1925, Trbovlje
Umrl:  26. december 1992, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Franc Princ, ki ga Trboveljčani poznajo po nadimku Pif, je bil rojen  v trboveljski Žabji vasi. Po poklicu je bil rudar oz. rudarski tehnik, služboval pa je kot ravnatelj Industrijske rudarske šole, bil je med ustanovitelji Srednje tehniške šole v Trbovljah, kasneje pa je bil kot komercialist zaposlen v Strojni tovarni Trbovlje in pri Rudisu. 

Že v predvojnem času se je v meščanski šoli zapisal ljubiteljskemu gledališču in kot igralec in režiser takoj po končani vojni pripravljal in uprizarjal gledališka dela na domačih odrih. Bil je sodelavec Veselega teatra Trbovlje, zunanji sodelavec Pavlihe in tudi član omizja za zabavni program RTV Slovenija. Bil je pisec različnih besedil za številne lokalne prireditve in slavja. Sodeloval je pri okrajnem svetu Svobod v Ljubljani, kjer je bil predsednik odbora za zabavno življenje. Bil je tudi predsednik občinskega sveta Svobod in predsednik skupščine Kulturne skupnosti Trbovlje, nekaj let pa je kot predsednik vodil Delavsko godbo Trbovlje. Prav tako je bil do smrti vodja Kulturnega društva pri Društvu upokojencev Trbovlje.
Franc Princ je bil tudi pesnik. Narava, otroci, rudarji in »Trbovci« so bili vodilni motivi pri njegovem pesniškem ustvarjanju. Leta 1985 je Zveza kulturnih organizacij Trbovlje izdala njegovo pesniško zbirko Resje / pesmi za otroke / štirje letni časi, z ilustracijami Jožeta Ciuhe. Več pesmi je bilo objavljenih v različnih mladinskih oz. pionirskih revijah, ter v zbirkah Šarabanka in Slovenske narodne pesmi. Pesmi je objavil tudi v drobni knjižnici, ki jo je namenil svojim znancem in prijateljem v spomin. Nekaj njegovih pesmi je tudi uglasbenih.


Dela

Resje/ pesmi za otroke/ štirje letni časi , 1985


Viri in literatura

 - »in memoriam«, ki ga je napisal Tine Lenarčič leta 1992
- spremna beseda Tineta Lenarčiča v knjigi Franca Princa Resje (1985)


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5