CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PUŠELJA Ratimir
Foto: www.celjan.si
Galerija slik

PUŠELJA, Ratimir


Rojen: 
13. oktober 1941, Pošćenje pri Šavniku (Črna Gora)
Umrl:  7. december 2015, Celje


Kraj delovanja: 


V rojstnem kraju je zaključil osnovno šolo, se vpisal na šolo za oblikovanje v Hercegnovem in jo končal v Sarajevu. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral leta 1968 na slikarskem oddelku pri prof. Mariju Preglju. V letih 1970–1972 je obiskoval slikarsko specialko pri prof. Zoranu Didku. Leta 1977 je pristopil k slikarski grupi »Junij«. Od leta 1972 je delal kot likovni pedagog v Celju, od tega dalj časa na Gimnaziji Celje – Center. V mestu ob Savinji je tudi živel in občasno razstavljal.
Pušelja je spadal med kritične premišljevalce sveta; njegova dela so že več kot štiri desetletja zrcalo potrošniške družbe in njenih številnih odprtih vprašanj. Družbe, ki kot navzven sijoča, v notranjosti pa izpraznjena krogla drvi v neskončni kozmos. Na njegovih upodobitvah se srečujejo človeški liki, obkroženi z vesoljskimi dimenzijami, ki iščejo preprosto toplino bivanja. Toda poti nazaj ni; zunanji blišč civilizacije zahteva od nas vsak dan svojo ceno.
Svoja dela je združeval v cikluse: Obglavljeni horizonti, Dokumenti, Metamorfoze in Čakajoč na Godoja. Na skupinskih razstavah je bil doma in na tujem prisoten od leta 1968 naprej, za svoje delo pa je prejel Priznanje na razstavi jugoslovanskega portreta (Tuzla, 1971), Nagrado na 8. salonu v Banja Luki ter Prešernovo nagrado občine Celje leta 1982.


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Spletna stran Gimnazije Celje-Center: http://www.gcc.si/in-memoriam/ (september 2018)


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Ratimir Pušelja – In memoriam (Gimnazija Celje-Center)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 11.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5