CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PUŠNIK Rolando
Foto: Osebni arhiv R. P.
Galerija slik

PUŠNIK, Rolando


Rojen: 
13. december 1961, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Najzgodnejše otroštvo je preživel pri teti v Gorici pri Slivnici, saj je mati, medicinska sestra na pediatriji, ob večizmenskem delu v celjski bolnišnici še študirala v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskoval v Celju in se sprva navduševal nad nogometom. V rokomet ga je usmeril znani celjski trener in športni pedagog Tone Goršič. Zaradi visoke postave so ga pri rokometnih igrah praviloma postavljali v gol in na tem mestu je tudi začel razvijati svoje rokometne potenciale. Že s petnajstimi leti in pol je debitiral v obeh moštvih takratnega Železničarskega rokometnega kluba Celje – mladinskem in članskem.
Celjski rokomet je nihal med prvo in drugo takratno zvezno jugoslovansko ligo, zato si je Pušnik želel napredka. Z devetnajstimi leti je že postal vratar jugoslovanske mladinske reprezentance, klubsko pa je branil pri Crvenki, ki je že v njegovi prvi sezoni igrala v finalu državnega pokala. Po dveh sezonah je začel igrati za Niš, ostal štiri leta, potem pa odšel v tujino – v španski klub Mepamso, kasnejši Portland, nato v Pamplono. Iz Španije je odšel v zagrebški Loto, kasnejši Badel, v sezoni 1991/92 pa se je vrnil v matični celjski klub, takrat že imenovan RK Pivovarna Laško. Ostal je dve leti, potem pa se spet veliko selil: v Slovenj Gradec, Ljubljano, Zagreb, Dunaj in Metković.
Pušnik velja za najuspešnejšega celjskega športnika pri moštvenih igrah. Z 20 leti je namreč z jugoslovansko reprezentanco na OI v Los Angelesu leta 1984 osvojil zlato (sicer ni igral), leta 1986 pa je postal z njimi svetovni prvak. Na naslednjih OI v Seulu so osvojili bron, na OI v Sydneyu pa (pričakovana je bila kolajna) 8. mesto.
V rokometu je z uvrstitvami dosegel praktično vse, kar je bilo mogoče, očitno pa je zaradi izrednih fizičnih dispozicij tudi izredno dolgo ostal v aktivnem vrhunskem športu; v reprezentančni vrsti je bil še celo na Euru 2004, potem pa se je preselil v strokovni štab. Zadnjih nekaj let deluje v Katarju kot trener mladih rokometašev. Leta 2016 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.
Stalno domovanje ima v Pečovniku pri Celju.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

B. Piano: Puška z olimpijskim zlatom; Znameniti Celjani, Celje, 2004, str. 104–105
Delo, dokumentacija o Rolandu Pušniku iz Dela in Nedela.
M. Štamcar, G. Cerar: Veteranski boom, Mladina 2000, št. 28, str. 50–52
Večer, arhiv člankov o Rolandu Pušniku.


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5