CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PUST Franc
Foto: Franc Pust
Galerija slik

PUST, Franc


Rojen: 
13. avgust 1814, Trbovlje
Umrl:  9. marec 1871, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Oče Franca Pusta, ki mu je bilo prav tako ime Franc, je bil doma iz Prapretna nad Hrastnikom. Leta 1814 je na dražbi kupil 32 oralov veliko Delovčevo posestvo blizu župnijske cerkve svetega Martina v Trbovljah. Od takrat se to posestvo imenuje pri Kobac. Verjetno so Pustovi to ime prinesli s seboj.

Franc Pust je imel skromno formalno izobrazbo. Obiskoval je samo trboveljsko osnovno šolo. Veliko znanja je pridobil od takratnega trboveljskega župnika Grošlja, ki je bil dober pravnik. Bil je miren in premišljen, skratka pravi diplomat z avtoriteto med prebivalstvom. Leta 1837 je prevzel vodenje kmetije od očeta. Pred oblikovanjem modernih občin je opravljal naloge oberrihtarja. Njegovo županovanje sovpada s časom velikih sprememb, ki so se dogodile po revolucionarnem letu 1848. Z Zakonom o odpravi tlačanstva je bilo ukinjeno podložništvo, s provizoričnim zakonom so na področju lokalne samouprave nastale velike spremembe. Nastale so moderne občine. Z novim zakonom je bilo sprejeto načelo, da je osnova svobodne države svobodna občina. Volilno pravico so imeli le tisti, ki so plačevali davke. Volivci so bili razdeljeni v dva razreda glede na višino plačanega davka. Na prvih volitvah leta 1850 je bil za župana izvoljen Franc Pust in postal prvi župan moderne krajevne občine Trbovlje, ki je nastala z združitvijo katastrskih občin Trbovlje, Knezdol, Sveti Lenart (Hrastnik), Ojstro in Sveti Marko. Tako je takratna občina Trbovlje zajemala območje današnje občine Trbovlje in Hrastnika severno od Save in brez Dola pri Hrastniku.

Ker občina ni imela svojih prostorov je Franc Pust uradoval kar na svoji kmetiji, ki se ji je reklo Pr' Kobac. Županoval je celih dvajset let, vse do smrti leta 1871. V letih njegovega županovanja je v Trbovljah služboval kot župnik zaveden Slovenec in pesnik Jožef Hašnik. Jožef Hašnik se je takoj zavedal, da kraj, katerega prebivalstvo se je z delovanjem rudnika nenehno povečevalo, potrebuje novo šolsko poslopje in stalnega učitelja. Do takrat se je pouk izvajal v zasebnih hišah. Pogoji za učenje in delo so bili nemogoči, zato učitelji niso bili zainteresirani za poučevanje v Trbovljah, pa tudi otroci niso redno prihajali k pouku. Hašnik je uvidel, da so trboveljski otroci surovi in divji in da potrebujejo pouk in šolsko vzgojo. In tako je Hašnik prepričal župana Franca Pusta, da je občina obnovila in dozidala poslopje v neposredni bližini župnijske cerkve svetega Martina. Gradbena dela so se zaključila leta 1862. S tem je šola dobila stalnega učitelja. V tej stavbi je delovala osnovna šola vse do leta 1901, ko so zgradili novo stavbo (sedanjo Osnovno šolo Ivan Cankar).

V času njegovega županovanja se je s sistematičnim odkopavanjem premoga in z zgraditvijo južne železnice Dunaj - Trst, ki je potekala preko Zasavja, začela ekspanzija prebivalstva. Zaradi tega je bilo potrebno v Trbovljah ustanoviti službe, ki so bile potrebne za nemoteno delovanje moderne občine. Tako je bila v Trbovljah ustanovljena stalna žandarmerija, nameščen je bil stalni zdravnik.

Marca leta 1871 se mu je zmešalo in je storil samomor.


Dela

 


Viri in literatura

Janko Orožen: Zgodovina Trbovlje Hrastnika in Dola, Trbovlje 1958
Irena Ivančič Lebar: Župani naših Trbovelj, Trbovlje 2009
Robert Čop: Jožef Hašnik (1811-1883), duhovnik, narodni buditelj in pesnik [Elektronski vir]
Boštjan Roš: Moji mladostni spomini, Ljubljana 1939


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 19.12.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5