CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RADEJ Maks
Foto: 50 let rokometa v Trbovljah, Trbovlje: Rokometni klub Rudar, 2002
Galerija slik

RADEJ, Maks


Rojen: 
24. oktober 1929, Trbovlje
Umrl:  23. oktober 1998, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Trboveljčan, ki je v svojem šestletnem aktivnem delovanju zaznamoval trboveljski rokomet. Rojen v Trbovljah je osnovno šolo obiskoval v Trbovljah in v Ljubljani. Še ne petnajstleten je maja 1944 odšel v partizane, se vključil v dolenjski partizanski odred, bil ranjen, za sodelovanje v NOV pa so ga leta 1957 odlikovali z medaljo za hrabrost. Po vojni je nadaljeval šolanje na Pomorskem tehnikumu v Dubrovniku ter na takratni Fakulteti za šport v Beogradu. Na Gimnaziji Trbovlje se je kot učitelj telesne vzgoje zaposlil leta 1953 in tamkaj poučeval do konca leta 1957. Nato se je zaposlil v Rudniku premoga Trbovlje-Hrastnik, kmalu nato odšel v Ljubljano in se preizkusil v poslovno-gospodarskih vodah. Leta 1972 se je ustalil v Slovenijalesu, kjer se je leta 1990 tudi upokojil. Po težki bolezni je 1998. v Ljubljani umrl.

Maks Radej se je v trboveljski rokomet sprva vključil kot igralec v času, ko je ta v zveznem tekmovanju dosegel najvidnejše rezultate in uvrstitve, kasneje se je preizkusil še kot trener članske ekipe Rudarja. V tej vlogi je bil izredno uspešen in inovativen. Z ekipo je dosegel uspehe v ligaškem in pokalnem tekmovanju ter bil uspešen tudi pri prenašanju ljubezni do rokometa na mlajše generacije trboveljskih srednješolcev.


Dela

 


Viri in literatura

 - Bočko, Zdravko (et al.) (ur.): 50 let rokometa v Trbovljah, Trbovlje: Rokometni klub Rudar, 2002


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 18.4.2016, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5