CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RAINER Meta
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

RAINER, Meta


Rojena: 
23. februar 1904, Ptujska Gora
Umrla:  13. januar 1995, Polzela


Kraj delovanja: 


Meta Rainer, mladinska pesnica in prevajalka, je rojena na Ptujski gori. Kmalu po rojstvu se skupaj s starši in bratom preseli v Kranj, nato v Ljubljano, kjer je obiskovala osnovno šolo. Leta 1932 maturira na učiteljišču v Ljubljani in se kmalu zaposli, kot učiteljica na Štajerskem. Med 2. svetovno vojno, leta 1941, jo okupator iz Braslovč odpelje v celjski »Stari pisker«, od koder jo izženejo v Srbijo. Po vojni pol leta preživi s srbskimi otroki – sirotami v Bolgariji, nato se vrne v Braslovče. Vpiše se na Višjo pedagoško šolo v Ljubljani, kjer diplomira leta 1952 iz slovenščine in ruščine. Vse do leta 1962 poučuje na Polzeli in v Žalcu, kjer se kot predmetna učiteljica tudi upokoji.
Svoja dela objavlja v Pavlihi, Cicibanu, tržaškem Galebu in celovškem Mladem rodu. Izda več zbirk mladinske poezije ter knjigo satir in humoresk Skozi prste. Njene mladinske pesmi so po vsebini tradicionalne; za njih je značilen humor, igrivost in posredna vzgojnost. Napisala je tudi več narodnozabavnih besedil za različne ansamble in pevce. Meta Rainer je prejela najvišja občinska in Savinova kulturna priznanja (1977, 1982).Dela

FIČFIRIČ, 1978
MIHAHA, 1983
ZAJČEK SKAKALČEK, 1987
SKOZI PRSTE, 1992
HOKUSPOKUS, 1990
JEŽKOVA FRIZURA, 1995
PTIČJI FESTIVAL, 1996
MODRI SPOMINČEK, 2004
Viri in literatura

M. Rainer: Skozi prste, Ljubljana 1992
Enciklopedija slovenije zv. 16, Ljubljana 1902Glej tudi

link   Slovenski glasbenoinformacijski center
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5