CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RAZBORŠEK Nande
Foto: Roman Rozina
Galerija slik

RAZBORŠEK, Nande


Rojen: 
18. oktober 1932, Polšina pri Trojanah
Umrl:  marec 2010, Zagorje ob Savi


Kraj delovanja: 


Nande Razboršek (njegovo pravo ime je bilo Fortunat) je osnovno šolo obiskoval v Šentgotardu, nižjo gimnazijo v Zagorju, srednjo šolo in fakulteto v Ljubljani. Služboval je na osnovni šoli v Toplicah v Zagorju, kjer je poučeval predvsem slovenski jezik in književnost. Od leta 1982 do leta 2004, ko se je upokojil, je bil direktor Delavskega doma. Bil je vsestranski kulturni delavec, priložnostni pesnik in pisatelj. Ukvarjal se je s pisanjem satiričnih basni (Obe strani medalje) in podlistki v stanovskem časopisu Prosvetni delavec (Lajanje v Luno, Pišem v pesek, Bob ob steno, Umivanje zamorca …). Nekaj malega je objavil tudi v Pavlihi pod skupnim naslovom Petelin na gnoju. Njegovi drugi pisni izdelki so bili objavljeni v uprizorjenih oblikah: gledališki na različnih prireditvah (Barona Janeza obisk na Medijskem gradu na Izlakah, Grajske štorije na gradu Gamberk, Furmanska romanca na Brišah, Vaška idila na Vačah, otroške igrice – dramatizacije). Besedila z likovnega področja so bila objavljena na številnih zloženkah, s prispevki je sodeloval pri dveh monografijah (Tone Leskovšek, 40 let Slikarske kolonije Izlake – Zagorje). Uredil je prvo zasavsko upokojensko pesniško zbirko Večerna rosa in sestavil brošuro o zagorskih čebelarjih. Delno je sestavil tudi brošuro o Glasbeni šoli. Bil je pisec glasbenih besedil, ki so jih uglasbili skladatelji zabavnih in narodnozabavnih melodij. Sodeloval je z ansamblom Zasavci, ansamblom Francija Lipičnika, z Igorjem Podpečanom ter drugimi. V Sepetovo melodijo za radijsko Prizma optimizma je prispeval okoli 70 besedil o različnih krajih po Sloveniji. Nekatera njegova glasbena besedila so bila nagrajena: Moč pesmi, Pregnane ptice, Bršljanov lok. 40 let je bil predsednik Slikarske kolonije Izlake – Zagorje, sodeloval je pri mnogih likovnih in ne likovnih razstavah v Delavskem domu Zagorje in v Medijskih toplicah. Pokopan je v Šentgotardu pri Trojanah.


Dela

Viri in literatura

Zloženka: Vabilo na literarni večer z Nandetom Razborškom v Knjižnico Zagorje, 2009


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Urška Kurež, Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Urška Kurež, Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5