CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ROŠ Boštjan (Sebastjan)
Foto: Etnolog, knj. 13 (1940), str. 31
Galerija slik

ROŠ, Boštjan (Sebastjan)


Rojen: 
19. januar 1839, Hrastnik
Umrl:  31. december 1917, Beograd (Srbija)


Kraj delovanja: 


Bil je sin Mihaela Roša, naprednega gospodarja in hrastniškega gostilničarja. Gimnazijo je obiskoval v Celju, nato v Ljubljani, končal pa jo je v Gradcu 1861. Šolanje je nadaljeval na državnem politehničnem zavodu na Dunaju. Iz tehničnih študij je diplomiral leta 1866. Kot inženir je v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji in Avstriji načrtoval in gradil železniške proge, po naročilu avstrijske družbe Montana je izdelal prve načrte za progo Trebnje - Šentjanž. Po 1881 je živel v Beogradu, kjer je ustanovil gradbeno podjetje, ki je gradilo železniške proge, ceste in mostove, odpiralo sodobne kamnolome. Pri gradnji mostu čez Kolubaro pri Valjevu je kot prvi v Srbiji uporabil cement. Bil je osebni prijatelj Nikole Pašića, predsednika srbske vlade pred in v času prve svetovne vojne, vendar je njegovo snubljenje k političnemu delovanju zavrnil. Ves čas je ohranjal stike s Slovenci: njegova beograjska vila je bila od leta 1890 shajališče politikov, inženirjev in novinarjev iz Slovenije.


Dela

Moji mladostni spomini (1940)Viri in literatura

Encikolopedija Slovenije, Ljubljana 1987
I. Ivančič Lebar: Hrastnik, Hrastnik 2000


Glej tudi

link   Etnolog - Moji mladostni spomini
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5