CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ROJEC Anton
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

ROJEC, Anton


Rojen: 
11. avgust 1937, Cerovec
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v kmečki družini z devetimi otroki. Gimnazijo je zaključil v Celju, leta 1961 pa pravno fakulteto v Ljubljani. Zaradi težkih socialnih razmer se je v času študija v celoti preživljal sam, tudi z delom v nemških rudnikih. Fordova tovarna mu je ponudila štipendijo za študij medicine, vendar ni sprejel. Po krajšem delovnem obdobju v občinski upravi se je leta 1964 zaposlil v EMO Celje, opravil pravosodni izpit, med drugim odklonil članstvo v KP, zdrsnil na hierarhični letvici v podjetju in se preselil v samostojno advokaturo. Konec 80. let je vstopil s socialnodemokratskimi nazori v politično dogajanje, leta 1989 ustanovil celjsko podružnico stranke, bil kot član Demosa izvoljen v republiško skupščino, maja 1990 pa postal predsednik celjske občine.
Dva dogodka posebej zaznamujeta njegovo obdobje; majska grožnja JLA in novembrska poplava 1990. Oba dogodka je mesto zaradi visoke stopnje sodelovanja, ne glede na strankarsko pripadnost, uspešno prestalo. Obnovili in poglobili so se mednarodni stiki (Singen, Grevenbroich, Graz), ki so postali dragocena podpora v fazi pridobivanja mednarodnega priznanja.
Ob izteku mandata v letu 1995 je prenehal s političnim delom in se ponovno posvetil odvetništvu. Julija 1997 je bil imenovan za notarja v Celju, z notarskim poslovanjem pa je prenehal decembra 2007. V letih 2005–2006 je bil predsednik Notarske zbornice Slovenije.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

A. Rojec : Oris družinskega debla in življenja, Fragmenti iz mojega življenja; avtobiografija, predana domoznanskemu oddelku OKC za potrebe razstave in CBL.
J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje, 2005, str. 162–165.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5