CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RUDOLF Ivan
Foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK
Galerija slik

RUDOLF, Ivan


Rojen: 
10. april 1855, Slovenske Konjice
Umrl:  2. december 1942, Slovenske Konjice


Kraj delovanja: 


Ivan Rudolf se je rodil in umrl v Konjicah. Po osnovni šoli in gimnaziji je študiral pravo in se po diplomi vrnil v Konjice kot odvetnik. Ivan Rudolf je povsod poudarjal slovenstvo in je bil med ustanovitelji čitalnice v tedaj napol nemškem trgu. Bil je soustanovitelj ter dolgoletni predsednik slovenske posojilnice v Konjicah. Po zaslugi Rudolfa je bila leta 1909 v Konjicah zgrajena slovenska šola, sedaj šola Pod goro. Leta 1919 je postal prvi slovenski šolski nadzornik. Dosegel je tudi slovensko uradovanje na Okrajnem sodišču v Konjicah. Bil je tudi med prvimi odvetniki, ki so dosledno vlagali na sodišče tožbe v slovenskem jeziku ter tako dosegli tudi slovenske sodne odloke. Ivanu in ženi Josipini se je rodilo šest otrok: Ivo, Vladimir, Dušan, Janko, Vida in Branko. Za svoje otroke si je želel, da bi dosegli visoko izobrazbo in ugledna, cenjena delovna mesta. Vseh šest otrok je res končalo univerzitetni študij.
Ivan Rudolf je pokopan v družinski grobnici ob cerkvi svete Ane v Slovenskih Konjicah.


Dela

 


Viri in literatura

Rudolfovi za otroke: Vrtec Slovenske Konjice ob 850 letnici Konjic, Slovenske Konjice, 1996


Glej tudi

link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 19.12.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5