CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RUPRET Franc
Foto: Arhiv Rupretovih.
Galerija slik

RUPRET, Franc


Rojen: 
10. oktober 1915, Korte pri Šonovem
Umrl:  24. marec 2001, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rojen je bil na majhni kmetiji v zaselku Korte, v bližini vasi Šonovo pri Kozjem. V Krškem je po meščanski zaključil še srednjo gradbeno šolo. Pred drugo svetovno vojno je kot gradbeni tehnik delal pri gradnji in obnovi cest na celjskem območju, simpatiziral z OF, bil s strani gestapa zaprt, od jeseni 1944 v partizanih.
Jeseni 1945 je kot vodja tehnične baze prostovoljno pomagal pri obnovi Kozjanskega in se nato po več premestitvah uspel zaposliti v celjskem podjetju Beton. Leta 1957 se je izpopolnjeval v Nemčiji in izkušnje njihovega stanovanjskega gospodarstva uspešno uvajal v kasnejšo lastno prakso. Po vrnitvi je v istem letu postal podpredsednik, jeseni 1958 pa predsednik Občinskega ljudskega odbora Celje.
Njegovo obdobje zaznamujeta racionalnejša stanovanjska izgradnja in vzdrževanje, številni objekti javnega pomena (OŠ na Dobrni in Hudinji, delavska menza itd.) ter obsežna dela na regulaciji celjskih vodotokov in komunalni infrastrukturi. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi Združenja stanovanjskih investitorjev v Ljubljani in za prispevek Specializacija v gradbeništvu prejel Kidričevo nagrado.
Leta 1961 je bil zaradi političnih čistk razrešen (sodišče ga kasneje rehabilitira), zato je odšel v Ljubljano, vodil Združenje investitorjev, nato pa trinajst let (do upokojitve leta 1976) Gradbeni center Slovenije. Za potrebe centra je izvedel preko 20 raziskav s področja stanovanjskega gospodarstva in racionalizacije gradbeništva.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 128–131
M. Mikola: Upravnopolitični razvoj občine Celje v obdobju 1954–1969, v: Celjski zbornik 1986, str. 147–158
J. Orožen: Oris sodobne zgodovine Celja in okolice, Celje 1980 (poglavje Občina Celje 1955-1965)
M. Premšak: Pospešena stanovanjska gradnja in čas regulacije Savinje, Večer 2001, št. 80, str. 15
F. Rupret: Kratek življenjepis s poudarkom na mojem županovanju v Celju, Ljubljana, 26. 10. 1999. Tipkopis, predan domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje za potrebe razstave in CBL.
Franc Rupret (sin): Povzetki iz zgodovine družine Rupret, Ljubljana, 9. 2. 2001Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 11.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5