CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SCHREIBER GAMMELIN Thea
Foto: Alma in Thea na dvorišču hišice v Pečovniku po l. 1934.Arhiv knjižnice, original H. O.
Galerija slik

SCHREIBER GAMMELIN, Thea


Rojena: 
25. marec 1906, Brunshaupten/Kühlungsborn (Nemčija)
Umrla:  26. maj 1988, Celje


Kraj delovanja: 


Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti leta 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj - en cilj je leta 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise  Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931–1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila  k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.
Po Almini smrti je Thea prestopila v katoliško vero, se priključila 3. redu sv. Frančiška, začela študirati teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani in si prizadevala za ustanovitev samostojne celjske škofije.
Po leta 1969, ko izide prvi knjižni prevod Karlinove v slovenščini (Samotno potovanje), je Thea postala iskan vir informacij o njenem življenju in delu - vendar je mnoga dejstva prikrojila in na ta način botrovala nepotrebni mitologizaciji življenja in dela Alme Karlin.
Pokopana je na Svetini, v skupnem grobu z življenjsko prijateljico (Seeleschwester, sestro po duši) Almo Karlin.Dela

Zwei Leben - Ein Ziel. Rokopis. Prevod Zdenke Serajnik Dvoje življenj - en cilj. Tipkopis. Celje, 1972(?).
Dvoje življenj - en cilj, Celje 2016
Viri in literatura

M. Burkhardt: Malerin, Partisanin, Mystikerin. Thea Schreiber Gammelin (1906 –1988), Rostock 2010
Š. Kuralt: Dekle, ki je verjelo, da je sestrična angleške kraljice: Thea Schreiber Gammelin, Delo 2017, št. 56, str. 18Glej tudi

link   Virtualno domovanje Alme M. Karlin
link   Š. Kuralt: Dekle, ki je verjelo, da je sestricna angleške kraljice (Delo)
link   Thea Schreiber Gamelin: Dvoje življenj – en cilj (MMC RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5