CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SEEBACHER Avgust Friderik
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

SEEBACHER, Avgust Friderik


Rojen: 
17. julij 1887, Celje
Umrl:  20. december 1940, Celje


Kraj delovanja: 


August Friderik Seebacher izhaja iz celjske nemške družine. Po končani gimnaziji v Celju je študiral slikarstvo na Dunaju, kasneje pa izpopolnjeval svoje znanje še v Münchnu in Gradcu. Po vrnitvi v Celje je slikal krajinske in žanrske motive, predvsem olja in pastele, največ pa se je ukvarjal z grafiko, po kateri je tudi najbolj znan.
Vrhunec njegovega dela pomeni danes velika dragocenost v dveh delih, ki nosi naslov Celeia antiqua et nova. Prvi del, ki je izšel leta 1926, vsebuje 12 originalnih radirank z motivi iz rekonstruiranega rimskega mesta Claudia Celeia in iz zgodnjekrščanske dobe, dodana pa so tudi vsebinska pojasnila. Delo je že ob izidu vzbudilo veliko pozornost, saj je bila naklada omejena le na 100 izvodov.
V drugem delu je leta 1930 prav tako z 12 radirankami upodobil zgodovino slavnega rodu Celjskih, predvsem njihov dramatični vzpon in propad. Zgodovinska pojasnila je dodal prof. Janko Orožen.
Seebacherjev slikarski opus so si Celjani lahko večkrat ogledali na razstavah, najodmevnejši razstavi sta bili leta 1939 in 1940.
Likovna kritika slikarju sicer ne pripisuje posebne umetniške vrednosti, je pa njegov opus lokalno zelo pomemben kot dokument nekega prostora in časa.


Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Trideseta leta na Celjskem: pogledi na vsakdanje in kulturno življenje, Celje 1997


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Celeja – antiqua et nova (Kamra)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5