CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SIRK Albert
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

SIRK, Albert


Rojen: 
26. maj 1887, Sv. Križ pri Trstu
Umrl:  13. september 1947, Celje


Kraj delovanja: 


Slikar morja iz Celja.
"Obraz odprt, razgiban kakor morje, širokih pleč kot skala je maestro, življenje mu je dobesedno pestro, poglejte ga, priznajte, kakšen šior je!" Tako je opisala Alberta Sirka Meta Rainer.
Srečala sta se v Zaječarju leta 1941, kjer so si pregnani Slovenci organizirali skupno kuhinjo. Jožinov Berto, kot so mu po domače rekli v njegovi rojstni vasi, je s težkim srcem zapustil svoje domače kraje, ki so ostali s svojim življenjem in okoljem osrednja točka njegovega nadaljnjega življenja in ustvarjanja. V slovenskem slikarstvu skoraj ne poznamo primera tolikšne notranje povezanosti med umetnikom in njegovim rojstnim krajem. Bil je pravi slikar morja, mornarjev in ribičev.
Ko je pred naraščajočim fašizmom pobegnil v Slovenijo, je prvotno služboval v Sv. Lenartu v Slovenskih goricah in šele zadnjih deset let preživel v Celju, kjer je poučeval risanje na celjski gimnaziji ter kmalu postal ena od osrednjih umetniških osebnosti v mestu. Dozorel in razvil se je v samosvojega slikarja. Čeprav je v tem času nastalo nekaj lepih sončno zelenih vedut, je ostal zvest morju. S svojimi primorskimi prijatelji, "dalmatinskimi Robinzoni", je načrtoval svoja vsakoletna potovanja v Dalmacijo in v Makedonijo, kjer je iskal navdiha in neutrudno slikal. V občutene slike morja, polne razpoloženja in bogastva barv, je vnesel vse svoje romantično hrepenenje po svetu svoje mladosti. Z intenzivnim opazovanjem je doživljal vzdušje mirnega jutra, vročega poldneva in nevihtnega popoldneva. Njegova dela izžarevajo bogastvo barv, ki jih je nanašal hlastno in krepko. Kadar je ustvarjal spontano, so nastala njegova najboljša dela. Poznamo pa ga tudi kot ilustratorja, karikaturista in risarja.


Biografsko geslo je pripravila Tatjana Kač in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

I. Durjava: Sirk Albert, v: Enciklopedija Slovenije, 11. zvezek, Ljubljana 1997, str. 86
A. Lovrečić Carli et al.: Albert Sirk, Trst 2017
A. Lovrečić Carli et al.: Albert Sirk, slikar našega morja, Ljubljana 2017
F. Šijanec: Albert Sirk: 1887-1947, Trst 1952
F. Šijanec: Celjska leta slikarja Alberta Sirka, Celjski zbornik 1951, str. 138–145Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Primorci.si
link   Wikipedija
link   Narodna galerija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5