CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STANIČ Stane
Foto: Stane Stanič. Vir: S. Stanič: Amerika, Ljubljana 1994
Galerija slik

STANIČ, Stane


Rojen: 
14. januar 1926, Laško
Umrl:  23. maj 2005, Izola


Kraj delovanja: 


V Laškem je preživel samo zgodnje otroštvo, šolal se je v Ljubljani. Zaradi sodelovanja z OF je bil leta 1943 izključen iz sedmega razreda gimnazije. Od leta 1944 je bil v partizanih, in sicer na Gorenjskem in Primorskem. Deloval je kot propagandist in novinar.

Po vojni je služboval pri Mladini, Radiu Trst, Primorskem dnevniku itd. Nato so ga Američani v Trstu zaprli, leta 1948 pa so ga domače oblasti osumile vohunstva za Američane in ga obsodile na sedem let zapora. V zaporu je bil pet let, rehabilitiran pa je bil šele leta 1988. Po izpustitvi na prostost je služboval kot novinar in urednik pri Ljubljanskem dnevniku, nato pa kot dopisnik Ljudske pravice in Dela iz Beograda. Leta 1964 je nastopil službo urednika za znanost pri beograjski Borbi, nato urednika znanstvenih oddaj na TV Beograd, od leta 1970 pa je bil urednik za znanost pri Ninu. Leta 1986 se je vrnil k Delu.

Bil je avtor številnih TV-oddaj in serij, kot npr. serije o Avstraliji, Novi Zelandiji, Papui, Kanadi, Zahodni Nemčiji, serij z naslovom 2000, Slovenija leta 2000 itd. Sicer je avtor okrog 70 45-minutnih dokumentarnih oddaj.

Bil je prvi predsednik Mednarodnega sveta za znanstveno novinarstvo, ustanovljenega leta 1966 v Strasbourgu. Dvakrat po leto dni pa je deloval tudi kot uradni predstavnik za tisk za Unesco in konferenco Unctad v Beogradu. Bil je predsednik Helsinškega komiteja Slovenije za človekove pravice. Za svoje novinarsko in publicistično delo je leta 1958 prejel Tomšičevo nagrado.

Je avtor monografije Amerika, ki je izšla v Beogradu v devetih jezikih, in monografije o Sloveniji, in sicer v petih jezikih. Bil je tudi minister za informiranje v vladi Lojzeta Peterleta.

Njegov brat je bil diplomat Aleksander Stanič.Dela

Amerika, 1988
Slovenija, 1994
Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
S. Stanič: Moja generacija je izgorela, Delo 1990, št. 4, str. 22


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 11.6.2020, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5