CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STEPIŠNIK Edvard
Foto: Osebni arhiv E. S.
Galerija slik

STEPIŠNIK, Edvard


Rojen: 
14. september 1943, Drešinja vas
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Edvard Stepišnik izhaja iz kmečke družine iz Drešinje vasi. Sprva je želel ostati na kmetiji, toda agrarne reforme in negotova perspektiva kmetijstva so ga preusmerili, tako da je študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani zaključil z nazivom inženirja živilske tehnologije. V rastočem celjskem podjetju Merx se je zaposlil kot prvi tehnolog na področju pekarstva, izzive pa iskal tudi na področju družbenopolitičnega dela.
Leta 1982 je pristal na kandidaturo ob občinskih predsedniških volitvah, saj je volilna struktura zahtevala tudi kandidata s področja gospodarstva, in bil izvoljen za dvoletno obdobje ter nato še enkrat.
Po izteku obeh mandatov se je vrnil v svoje matično podjetje Merx. Funkcijo predsednika je opravljal v času, ko je država začela uvajati omejitvene preskrbovalne bone; zaradi dobrih odnosov z dobavitelji celjska občina, razen bencinskih, drugih bonov ni potrebovala. Smisel za okolje in zato povečana občinska ekološka iniciativa sta povzročala premike pri onesnaževalcih, zlasti Cinkarni in EMO, zgrajena sta bila kolektor in mehki jez na Savinji, s pomočjo samoprispevkov so se gradila nova zajetja pitne vode itd. Začeli so se prvi poskusi urejanja mestnega jedra, podpiše se tudi partnerska listina z nemškim mestom Grevenbroich.
Več kot tri desetletja je deloval na odgovornih položajih v gospodarstvu, od tega je bil 25 let direktor Klasja. Med letoma 1997 in 2003 je bil tudi predsednik Planinskega društva Celje - Matica.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

J. Bernard, E. Stepišnik: Predsednik, ki premalo hodi v hribe, Celjan 2001, št. 11, str. 15–16
J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 154–157
E. Stepišnik: biografski in delovni podatki, predani domoznanskemu oddelku knjižnice 8. 4. 2003 za potrebe razstave Med okupacijo, revolucijo in demokracijo ter Celjskega biografskega leksikona.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5