CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STRMŠEK Pavel
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

STRMŠEK, Pavel


Rojen: 
15. december 1891, Št. Peter na Medvedjem selom (Kristan Vrh)
Umrl:  5. junij 1965, Polzela


Kraj delovanja: 


Po navedbi Janka Orožna rojen 15. decembra 1891 pri Sv. Petru na Medvedovem selu (danes Kristan Vrh). Leta 1916 so ga premestili na klasično gimnazijo v Maribor, po koncu prve svetovne vojne leta 1919 pa je prevzel upravo dijaškega doma in ga vodil 10 let. V spomin gimnazijskih dijakov se je zapisal kot izreden strokovnjak in predvsem kot človek z izrednim socialnim čutom.
Mariborsko obdobje je bilo zelo plodno - tako v pisateljskem, organizacijskem kot širše kulturnem delu. Svoje poznavanje socialno skrbstvenega dela v Mariboru je objavil v spisu Maribor za svoje dijaštvo in podporne ustanove (1929), istega leta je izdal kroniko Deset let narodnega gledališča v Mariboru, urejal je gledališki list Zrnje (1920/21, 1928), leta 1928 so mu izdali gledališki spis Nad pogoriščem, leta 1923 se je razpisal na temo javnega življenja v knjižici Problemi naše državne ureditve in Slovenci itd.
Leta 1931 je prišel kot profesor na celjsko gimnazijo in se naselil na Levstikovem posestvu na Miklavškem hribu. Dragocena mariborska izkušnja ga je pritegnila k odboru Dijaške kuhinje, ki jo je vodil prof. Kožuh in kasneje ravnatelj prof. Mravljak, in se vključil v celjsko javno življenje. Kot predsednik delovnega odbora je bistveno pripomogel, da je v letih 1938/39 uspel Celjski kulturni teden, ustanovil je Obsotelsko turistično družbo, izdal Kratek pregled svetovne književnosti (1937), knjigo črtic Ljudje iz naše vasi (1939), pisal za Celjski zbornik, izdal Šolske kronike celjskega okraja (1952) itd.
Leta 1950 je odšel v pokoj. Tako s svojim delom kot s svojim človeškim čutom se je globoko zapisal tudi v spomin svojih celjskih someščanov.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

J. Orožen: Profesorju dr. Pavlu Strmšku v spomin, Celjski zbornik 1965, str. 393–398


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5