CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
STRNAD CIZERLJ Marica
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

STRNAD CIZERLJ, Marica


Rojena: 
9. september 1872, Šmarje pri Jelšah
Umrla:  30. december 1953, Novo mesto


Kraj delovanja: 


Po končanem učiteljišču v Ljubljani (1887-1891) jo je vodila pot v Šentjur, kjer se je zaposlila kot učiteljica na dekliški šoli. Tam je službovala do leta 1895, ko je bila premeščena na ljudsko šolo pri Sv. Ani na Krembergu. Službena pot jo je dve leti pozneje pripeljala k Sv. Jakobu v Slovenskih goricah, kjer je bila leta 1896 zgrajena nova nadstropna šola in razširjena iz trirazrednice v petrazrednico. Tam je spoznala kaplana Alojza Cizerlja ter se vanj zaljubila. Pred moralnim zgražanjem in zavračanjem okolice sta se preko Pariza umaknila v Rusijo, kjer sta prestopila v pravoslavno vero in se poročila. Rodil se jima je sin Nikolaj.
Antona je v tujini mučilo odmotožje, zato je leta 1905 zapustil družino in se preselil na posestvo v Halozah, ki ga je kupil pred odhodom v Rusijo. Po moževi smrti leta 1911 je posestvo prevzela Marica in ga leta 1915 prepustila mladoletnemu sinu. 
Po končani 1. sv. vojni se je vrnila iz Rusije in do upokojitve poučevala na osnovni šoli pri Sv. Barbari. Po upokojitvi je nekaj časa živela v Mariboru, leta 1945 pa se je preselila v Novo mesto.


Dela

Izbor pesmi je objavila v zbirki Rdeči nageljčki, pesmi je objavljala v Ljubljanskem zvonu, Vesni, Slovenskem narodu, Slovanskem svetu, Slovanu, Slovenki ter v Slovenski gospodinji. Literarno polemične prispevke je začela objavljati v pedagoški reviji Popotnik.


Viri in literatura

 Pozabljena polovica, Ljubljana 2007


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Polona Cvikl, Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5