CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SUHER Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

SUHER, Franc


Rojen: 
4. oktober 1861, Huda Jama
Umrl:  11. februar 1944, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po maturi l. 1880 na mariborskem učiteljišču je služboval v Braslovčah in Slivnici pri Mariboru. L. 1882 je opravil strokovni izpit v Gradcu. Od l. 1883 je poučeval na Ptuju. Poleg izpita v Gradcu je opravil še meščanski izpit in razne risarske tečaje (Gradec, Dunaj, Salzburg, Jela, München). Po vrnitvi v Ljubljano se je l. 1901 za stalno zaposlil kot učitelj na učiteljišču in pozneje kot profesor risanja. V tem času je vodil tudi sedem risarskih tečajev za učitelje ljudskih in meščanskih šol in neobvezne tečaje za gimnazije, za 1. in 2. letnik.

Že l. 1878 je objavil spis Sanje (v dijaškem listu Naše misli), pozneje pa strokovne članke v revijah, kot so: Popotnik, Slovan, Slovenski narod in Učiteljski tovariš. Obravnaval je predvsem umetnostno in etično vzgojo, pomen risanja in delovanja društva Pobuda. Za vrhunec njegovega ustvarjanja pa štejejo članek Osamosvojimo se (Slovenski narod, 1920, št. 35), v katerem je poudaril škodljivost modernih tujih umetniških zgledov.

Suher je v Leipzigu izdal tudi delo, ki je napotilo za učitelje risanja v ljudskih šolah, prirejeno po novem avstrijskem učnem načrtu za risanje.Dela

Das Zeichnen in der Volksschule, Anleitung f. d. Hand d. Lehrers, angelehnt an d. neuen osterr. Zeichenlehrpläne, 1917Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
Slovenski biografski leksikon. Ljubljana, knj. 3, 1925-1991


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5