CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SVETEK Andrej
Foto: Orig. last B. Svetek.
Galerija slik

SVETEK, Andrej


Rojen: 
27. oktober 1897, Moste (Ljubljana)
Umrl:  24. april 1983, Celje


Kraj delovanja: 


Andrej Svetek je bil rojen v ljubljanskih Mostah in se tam tudi šolal. Že leta 1915 je bil mobiliziran, ujet, iz ujetništva se je vrnil šele leta 1919. Že leta 1922 postane član socialistične stranke, dela na različnih krajih, leta 1928 pa se za deset let zaposli v celjski firmi Westen. Ves čas je aktivist delavskega gibanja, tajnik Razrednih sindikalnih organizacij, sodelavec društev Vzajemnost, Svoboda in Olimp ter organizator celjskega Zleta Svobod. Po okupaciji Celja se umakne v Ljubljano, sodeluje z OF in se po vojni vrne v Celje.
Julija 1946 je bil izvoljen za predsednika celjskega Mestnega ljudskega odbora in to delo je opravljal do leta 1948, ko prevzame delo direktorja Železarne Štore. V letih od 1955 do 1958 še enkrat neprofesionalno poleg vodenja železarne opravlja funkcijo predsednika Občinskega ljudskega odbora v Celju, leta 1964 pa z mesta direktorja železarne odide v pokoj.
Svetek je bil razen po izredni delavnosti znan tudi po svoji predanosti delu na kulturno-prosvetnem področju. Ustanovil je društvi Svoboda v Gaberjah in Štorah, poskrbel za njuna kulturna domova in izredno rast članstva, tovrstno delo pa je nadaljeval še zlasti kot predsednik Okrajnega sveta Svobod.
V celjsko kulturno zgodovino se je med drugim zapisal kot eden glavnih pobudnikov in organizatorjev danes že tradicionalnega mladinskega pevskega festivala. Za svoje delo je prejel številna visoka javna priznanja, po navedbah soproge ga je v poznih letih posebej razveselilo imenovanje za častnega člana s strani društva Partizan Gaberje.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

D. G.: Andrej Svetek - 70-letnik, Večer 1967, št. 252, str. 4
J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 114–117
M. Mikola: Razvoj oblasti na območju Celja v obdobju 1945–1954, v: Celjski zbornik 1985, str. 7–28
V pokoju ne bom počival, Večer 1961, št. 52, str. 4
Andrej Svetek - osemdeset let, Novi tednik 1977, št. 44, str. 5
Družinski arhiv, ki ga je februarja 2003 za potrebe razstave in CBL domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje predala Božena Svetek.


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5