CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TIFFERNUS Mihael
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TIFFERNUS, Mihael


Rojen: 
1488, neznano kje
Umrl:  11. 4. 1555, Stuttgart (Nemčija)


Kraj delovanja: 


Bil je humanist, profesor in vzgojitelj württemberškega princa Krištofa. Še danes velja za enega najslavnejših humanistov 16. stoletja. 

Še kot otroka so ga ujeli Turki, pri Laškem so ga izgubili ali pa jim je sam pobegnil. V tej nesreči je izgubil tudi starše. Našel ga je ugleden Laščan Erazem Stich, ki ga je posinovil, poslal na dunajsko univerzo in ga materialno podpiral. Študiral je svobodne umetnosti in teologijo ter postal magister.

L.1527 (verjetno) je postal humanistični vzgojitelj württemberškemu princu Krištofu. Princ v Tiffernusu ni imel samo dobrega učitelja, temveč tudi zvestega prijatelja in preudarnega svetovalca, ki je vplival na oblikovanje njegove osebnosti. Hvaležnost do Michaela Tiffernusa je vojvoda Krištof izkazal, ko mu je dal po smrti vzidati v Stiftkirche v Stuttgartu bogat renesančni nagrobnik z napisom, v katerem je poudaril pokojnikove zasluge. Tiffernus je Krištofu vedno stal ob strani. Starejša literatura pripoveduje, da je l.1529 ob obleganju Dunaja Tiffernus rešil Krištofa pred neko turško patruljo. Z njegovo pomočjo se je baje tudi izognil namenu Habsburžanov, da ga spravijo v Španijo in tam v samostan.

Leta 1538 je bil s strani Karla V. Michaelu Tiffernusu podeljen plemiški naziv. Kasneje je Krištof zaupal Tiffernusu pomembne vladne posle in ga postavil za svojega kanclerja. L. 1550 je Krištof nasledil očeta Karla in Tiffernus je ostal do smrti njegov svétnik. Obenem je bil profesor na univerzah v Würtembergu in Tübingenu.

Tiffernus je pomemben za slovenski kulturni razvoj, ker je nemajhna sredstva, ki jih je imel, namenil za kranjsko študentsko ustanovo. Študentom teologije je zapustil svojo bogato knjižnico. Verjetno pa je tudi pridobil Krištofovo naklonjenost za tisk prvih slovenskih knjig na würtemberškem in izid Trubarjevih prvencev.Dela

Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
A. Ožinger: Dunajski študenti iz Laškega od 14. do 16. stoletja, Časopis za zgodovino in narodopisje: Laški zbornik, 1976, str. 278-279 .
P. Simoniti: Humanizem na Slovenskem in slovenski humanisti do srede XVI. stoletja. Ljubljana 1979
J. Krašovec.: Michael Tiffernus-Turk (tipkopis)
Slovenski biografski leksikon, knj. 4 Ljubljana 1925-1991Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Sistory - clanek


Prispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5