CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TOVORNIK Matjaž
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

TOVORNIK, Matjaž


Rojen: 
3. januar 1960, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Celju, osnovno šolo je obiskoval na Hudinji in že tam izstopal s svojim košarkarskim talentom. Kot odličnega strelca so ga hitro opazili pri takratnem KK Kovinotehna in ga leta 1977 sprejeli v svojo ekipo. S takratnim celjskim drugoligašem je postal eden vodilnih slovenskih košarkarjev. Njegove odlične igre so botrovale prestopu v vrste Smelta Olimpije, kjer je ostal 4 leta, in uvrstitvi v državno reprezentanco.
Štiri leta je igral je tudi v tujini (Vevey in Neuchatel – Švica) in se izrazito proslavil kot strelec.
Po vrnitvi je igral za KK Satex, po dveh sezonah in nazivu najboljšega strelca slovenske lige pa je leta 1995 začel igrati za ekipo iz Laškega. Uspeli so že prvo leto, postali so prvoligaši in uvrstili so se v evropski pokal.
Tovornik je zbral 28 nastopov za člansko reprezentanco Slovenije in 23 za reprezentanco Jugoslavije. Osemkrat je bil prvi strelec državnih prvenstev (njegov strelski rekord na eni tekmi znaša 82 točk), med drugim je bil dvakrat proglašen za najbolj koristnega igralca prvenstev.
V letu 2004 se je pridružil mlademu moštvu KK Celje, poskuša pa se tudi kot trener, ki želi svoje znanje in bogate izkušnje prenesti na mlade celjske talente. V tem smislu deluje v okviru celjskih osnovnih šol njegova košarkarska šola, ki se je trenutno (2004) udeležuje med 25 in 40 mladih košarkarjev.
Košarka ostaja njegova življenjska perspektiva tudi v prihodnje, toda nekoliko drugače; polagoma se seli v trenerske vode.
V letu 2004 je prejel bronasti celjski grb kot priznanje za dolgoletno in uspešno športno kariero ter promocijo celjske košarke.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Milan Kos: predlog za srebrni celjski grb Komisiji za volitve, imenovanja, priznanja in nagrade MOC.
Janko Germadnik, intervju z nagrajencem 10. 3. 2004.


Glej tudi

link   Dnevnik
link   Wikipedia


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5