CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TROGAR Zdravko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TROGAR, Zdravko


Rojen: 
30. avgust 1930, Šmartno ob Dreti
Umrl:  10. december 2007,


Kraj delovanja: 


Zdravko Trogar je izhajal iz delavske družine iz Šmartnega ob Dreti. Osnovno in meščansko šolo je končal v Šoštanju, srednjo ekonomsko pa po vojni v Celju. Najprej je delal na komercialnem oddelku Rudnika lignita v Velenju, kasneje na direkciji za rudarstvo v Ljubljani in nato v bančništvu; NB Celje - okolica in Celjski mestni hranilnici. Ob delu je leta 1964 na Visoki šoli za politične vede v Ljubljani končal študij politologije. Po vrnitvi v Celje je krajši čas delal na občinskem odboru SZDL kot predsednik občinske zveze, leta 1965 pa je najprej postal podpredsednik, v letih 1966–1967 predsednik, nato pa do izteka mandata spet podpredsednik občinske skupščine.
Po izteku skupščinskih zadolžitev se je zaposlil v Kreditni banki Celje kot svetovalec generalnega direktorja. Kasneje je vodil podružnico Celje, po reorganizaciji pa KB Celje do leta 1980.
Z letom 1981 je prevzel vodenje podružnice SDK Celje in delal na tem mestu do upokojitve leta 1989.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje, 2005, str. 138–140
Z. Trogar : Življenjepis, izročen leta 2003 Osrednji knjižnici Celje za namen razstave in Celjskega biografskega leksikona. Hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5