CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ULČER Janez Krstnik
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ULČER, Janez Krstnik


Rojen: 
13. junij 1725, Laško
Umrl:  18. april 1794, Laško


Kraj delovanja: 


Sin premožnih staršev iz Laškega je obiskoval gimnazijo v Gradcu. Na univerzi je študiral retoriko, filozofijo in teologijo. Več let je kaplanoval v različnih župnijah sekovske škofije (Limbuš, Gotovlje). L. 1774 se je vrnil v rojstni kraj in do smrti opravljal službo pomožnega duhovnika. Bil je lastnik Weichselbergovega dvorca (sedanja Knjižnica Laško) in še dveh hiš v Laškem. V eni je l. 1775 odprl zasebno latinsko šolo (sedanja "Kislingerjeva hiša" oz. Muzej Laško), ki jo je sam vzdrževal in v njej poučeval (l. 1776 je imel 18 učencev), drugo pa je v oporoki določil za ubožni sklad.

Ignacij Orožen navaja, da je Ulčer v oporoki določil, da naj vsakokratni lastnik te hiše in treh vrtov, ki spadajo zraven, vsako leto na spominski dan vseh vernih rajnih (2. november) obdari devetdeset beračev, vsakega z desetimi krajcarji, in pa trideset ubogih otrok, vsakega z dvema krajcarjema. Pri teh beračih naj imajo prednost tisti, ki so podložniki Weichselbergovega gospostva ali pa so doma iz laškega trga.

V župnijski cerkvi v Laškem je l. 1776 postavil oltar sv. Antona.Dela

Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
I. Orožen: Orožnova zgodovina dekanije Laško, Celje 2009
M. Rybář: Zgodovina šolstva v Laškem - predavanje v Občinski matični knjižnici Laško, februar 1994
Slovenski biografski leksikon, knj. 4, Ljubljana 1925-1991Glej tudiPrispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5