CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
URH Magda
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

URH, Magda


Rojena: 
10. marec 1943, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena v Celju kot srednja od treh sester. V mestu je obiskovala osnovno in srednjo ekonomsko šolo, potem pa se zaposlila kot ekonomski tehnik v takrat zelo uspešni tekstilni tovarni Metka. Tam se je srečala s sindikalnim športnim gibanjem, značilnim za tisti čas, enako pa je bilo pri kasnejši zaposlitvi v Aeru. Že v Metki je začela s kegljanjem in vedno več časa posvečala tekmovalnim pripravam kot članica kegljaškega kluba Partizan Kovinar Štore. Leta 1970 je bila na osnovi odličnih rezultatov v republiškem merilu izbrana v državno reprezentanco Jugoslavije. Članica štorskega kluba je ostala vse do leta 1973 in v tem času zbrala 13 nastopov za državno reprezentanco. Leta 1972 je na svetovnem prvenstvu v Splitu z žensko ekipo dosegla svojo do takrat najpomembnejšo kolajno.
Leta 1974 so žensko kegljaško ekipo ustanovili tudi v Celju in Majda je začela trenirati v njenem sklopu. K uspehom so jo vodili trenerji Viki Vanovšek, Jože Lubej, Viki Dorn in Lado Gobec. V tem času so celjske kegljavke že postajale svetovno znane. Po uspehu v Splitu sta bili najuspešnejši svetovni prvenstvi leta 1976 (na Dunaju s srebrno kolajno ekipno in zlato v parih) in leta 1978 v Švici s srebrno ekipno kolajno. Za ljubiteljske športnice je bil to izjemen uspeh in Magda Urh je postala tako prva rojena Celjanka z zlato kolajno s kakšnega svetovnega prvenstva.
Kariero vrhunske športnice je opustila leta 1980.
V letih 1975 in 1984 je opravljala tudi delo kegljaške sodnice in prejela številna priznanja: Ziherlovo in leta 1976 tudi Bloudkovo plaketo. V letih 1972 in 1978 je bila šestkrat proglašena za najboljšo športnico Celja.
Živi v Celju in Letušu ter še vedno navdušeno spremlja razvoj kegljaškega športa in uspehe predvsem celjske ženske kegljaške ekipe, ki jo uspešno vodi Lado Gobec.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

M. Podjed: Svetovna kegljavka, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 92–93
Šport v Celju 1890–1990, Celje 1990Glej tudi

link   Kegljaška zveza Slovenije


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5