CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VAY DE VAYA Adelma
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

VAY DE VAYA, Adelma


Rojena: 
21. oktober 1840, Ternopil (Ukrajina)
Umrla:  24. maj 1925, Slovenske Konjice


Kraj delovanja: 


Adelma von Vay se je rodila grofu Wurmbrandu in njegovi ženi grofici Teleky. Zgodnje otroštvo je preživela na družinskem posestvu v mestu Schwarzau na Spodnjem Avstrijskem, po očetovi smrti pa je z materjo zapustila Avstro-Ogrsko in naslednjih deset let svojega življenja preživela v Prusiji. S svojimi dvajsetimi leti se je poročila z baronom Ödönom von Vayem. Novoporočenca sta po poroki živela sedem let v mestu Tiszalök na Ogrskem, nato pa sta kupila dvorec Prevrat in se preselila v Konjice (Gonobitz). Adelmine posebne duhovne moči naj bi se prvič pokazale 1865. Bila naj bi jasnovidna, risala, govorila in pisala naj bi podzavestno, pripisovali so ji dar prerokovanja. Bila je znana zdravilka, ljudi je zdravila s pomočjo magnetizma. Po smrti moža je baronica še naprej živela v dvorcu v Prevratu, obkrožena s služničadjo. Po baronu Vay de Vayu se je stavbe in parka v Prevratu prijelo ime Baronvaj in to se ga drži še danes.


Dela

A. Vay von: Duh, sila, snov (2011)


Viri in literatura

A. Boldin, J. Ciglenečki: Adlema von Vay: skrivnostna baronica iz Konjic, Slovenske Konjice, 2012


Glej tudi

link   Widipedia


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 7.3.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5