CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VENGUST Marjan
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

VENGUST, Marjan


Rojen: 
9. januar 1956, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Celju, osnovno šolo končal v Šentjurju, gradbeno tehnično šolo v Celju, nato pa ob delu gradbeno fakulteto v Mariboru. Najprej se je zaposlil kot gradbeni tehnik v Železarni Štore, po odsluženem vojaškem roku pa v GIP Ingrad Celje.
Z veliko ambicije je prevzemal in vodil izgradnjo več zahtevnih objektov stanovanjske in industrijske izgradnje, mostov, viaduktov in tudi njihove sanacije. Leta 1990 se je zaposlil v Cestnem podjetju Celje kot vodja komerciale in sodeloval pri razvoju podjetja ter kasneje pri lastninskem in statusnem preoblikovanju delniške družbe. Leta 1996 je z reorganizacijo družbe postal direktor operativno-komercialnega področja, član uprave in namestnik generalnega direktorja, v letu 2003 pa je bil imenovan za predsednika uprave družbe za dobo 5 let.
V družbi, ki je skupno zaposlovala preko 700 delavcev, je bil znan kot odličen vodja in organizator, ki pa je hkrati posvečal veliko pozornosti zadovoljstvu zaposlenih in njihovi socialni stabilnosti. Zaradi strokovnega in menedžerskega ugleda je v letu 2001 postal predsednik Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije in nato to funkcijo opravljal več let.
Kot bivši odličen športnik (košarka) je ohranil velik smisel za sodelovanje s športniki. Kot organizator in sponzor je ustregel številnim amaterskim in profesionalnim društvom in zato postal leta 1996 predsednik NK Publikum. Klub je imel pod njegovim vodstvom več kot 300 aktivnih članov v številnih sekcijah. S svojimi vodstvenimi in sponzorskimi potezami je bistveno zaznamoval razvoj celjskega nogometa.
Za uspešno delo na področju športa in gradbeništva, zlasti vodenja gradbenega podjetja CMC (Ceste Mostovi Celje) d. d., je leta 2005 prejel srebrni celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Gradivo utemeljitve, ki ga je leta 2005 ob predlogu za podelitev občinskega priznanja pripravil Milan Kos iz Celja.


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5