CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VICMAN Alojz
Foto: Alojz Vicman. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

VICMAN, Alojz


Rojen: 
6. junij 1949, Kumen (občina Lovrenc na Pohorju)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je na Prodnarjevi domačiji na Kumnu pri Puščavi. Prve štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Puščavi, zadnje štiri pa v Lovrencu na Pohorju. Šolanje je nadaljeval na 2. državni gimnaziji v Mariboru, nato je študiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Prva tri leta študija je opravil v Ljubljani, zadnja tri pa v Mariboru, kamor so zaradi prostorske stiske preselili bogoslovce mariborske škofije. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1974 v mariborski stolnici, 14. julija 1974 pa je imel v Puščavi novo mašo.

Duhovniško službo je začel v Strmcu pri Vojniku (od 1991 Nova Cerkev), od 1975 do 1981 je bil redni kaplan, nato je postal najprej župnijski upravitelj, kasneje pa župnik. Od leta 1986 je dekan dekanije Nova Cerkev, ki obsega 9 župnij. V času vodenja župnije (od 1981) je svojim krajanom vseskozi nudil duhovno pomoč ter si prizadeval za temeljito obnovo sakralnih in kulturnih spomenikov. Obnovili so zvonik, streho in fasado župnijske cerkve, v notranjosti pa freske, oltarje, kipe, križev pot in orgle. Tudi podružnična cerkev sv. Katarine v Lembergu je bila temeljito obnovljena, enako Marijin dom (kapela sv. Mihaela) in župnijska kašča, ki je primerna tudi za kulturne prireditve in izobraževanja. V slednji je tudi Slomškova soba. V Marijinem domu, kapeli sv. Mihaela, so občasne manjše razstave. Ob kapeli so posadili trto, potomko najstarejše trte na svetu iz Maribora in jo poimenovali Mihaela. Eden izmed skrbnikov trte je Alojz Vicman.

V župnijski cerkvi sv. Lenarta so poleg rednega bogoslužja tudi prireditve. Med najbolj odmevnimi je že tradicionalni božični koncert Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Lenarta Nova Cerkev, ki je posvečen tudi državnemu prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti.

Za svojo vpetost v dogajanja v cerkvi in kraju, za sodelovanje z lokalno skupnostjo ter za duhovno oskrbo in pomoč je leta 2000 prejel zlati vojniški grb.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

Intervju: Alojz Vicman – župnik in dekan v Novi Cerkvi, Ogledalo, št. 99, str. 4
Predstavitev prejemnikov priznanj Občine Vojnik za leto 2000, Ogledalo 2000, št. 22, str. 5
R. Petek: Mož različnih projektov, Novi tednik 2003, št. 48, str. 8Glej tudi

link   Župnija Nova Cerkev


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5