CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VIDOVIČ Barbara
Foto: Arhiv SLG.
Galerija slik

VIDOVIČ, Barbara


Rojena: 
21. november 1969, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena v Mariboru, po končani srednji šoli je najprej študirala matematiko in fiziko, nato likovno pedagogiko. Tri leta je obiskovala Dramski studio (mentor Peter Boštjančič) in se leta 1992 odločila za študij dramske igre. Njena profesorja v prvih dveh letnikih sta bila Mile Korun in Matjaž Zupačič, v tretjem in četrtem letniku pa Boris Cavazza, Štefka Drolc in Jožica Avbelj.
Kot poklicna igralka je prvič nastopila v Ptujskem gledališču (takrat imenovanem ZATO), nato pa igrala v SNG Drama Ljubljana, Mladinskem gledališču Ljubljana, v Prešernovem gledališču v Kranju in Mojem gledališču (sedaj GOML) v Ljubljani.
Barbara Vidovič je ustvarjala v celjskem gledališču od leta 1998 in postala ena vodilnih igralk srednje generacije v tem ansamblu. Odlikujeta jo velik ustvarjalen talent in razpon, saj njene vloge kažejo, da je sposobna odigrati zelo različne vloge in žanre. Med njenimi številnimi vlogami velja izpostaviti vsaj sledeče glavne vloge: Alice v Marberjevi drami Bližnje, Zvezdico Zvezdano v Novakovi igri V ozvezdju postelje, Renee v Markizi de Sade japonskega nobelovca Yukia Mishime, v vlogi kabaretne pevke Roxie Hart v muzikalu Chicago je poleg igralskega pokazala tudi nesporni pevski talent, odigrala je odlično Antigono v Gavranovi drami Kreontova Antigona, bila je izrazita dobra Ženska v Lorencijevi Koži, Jacquelina v Ionescovi groteski Jacques ali podrejenost in Prihodnost je v jajcih, Medeja v istoimenski Evripidovi drami itd.
Odigrala je še celo vrsto manj osrednjih likov in jih praviloma obvladovala s talentom in poglobljeno. O njenih vlogah so se zelo pozitivno izražali gledališki kritiki Slavko Pezdir, Petra Vidali, Matej Bogataj, Tomaž Simon in Marjana Ravnjak v Delu, Večeru, Novem tedniku ter na Radiu in TV Slovenija.
Od leta 2008 vodi zavod Talija - ustvarjalni laboratorij in ustvarja kot samostojna igralka.
Za svoje odlične vloge v celjskem gledališču je leta 2007 prejela bronasti celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Predlog Slovenskega ljudskega gledališča Celje za nagrado bronasti celjski grb za leto 2007. Vlogo z utemeljitvijo hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Sigledal


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5