CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VIPOTNIK Cene
Foto: Vir: Žebovec M.: Slovenski književniki rojeni od leta 1900 do 1919. V ljubljani, 2006
Galerija slik

VIPOTNIK, Cene


Rojen: 
11. november 1914, Zagorje ob Savi
Umrl:  2. september 1972, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Študiral je romanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani in leta 1939 diplomiral. Nato je bil srednješolski profesor na Rakeku in v Ljubljani. Leta 1942 je bil zaradi sodelovanja v OF aretiran in interniran v Italijo. Od tam je leta 1943 pobegnil in se vrnil v Ljubljano. Po vojni je zopet poučeval, nato je leta 1946 postal urednik v Slovenskem knjižnem zavodu, od leta 1949 je vodil uredništvo pri Cankarjevi založbi.
Njegovo poezijo lahko razdelimo na tri obdobja. V predvojni poeziji je izražal tesnobo, nemoč in ogroženost zaradi družbenih razmer, v vojnih taboriščnih pesmih trpljenje in strah ljudi, pa tudi privrženost v uporu, v povojni poeziji je še poglobil intimno lirično izpovedovanje ter iskanje izbrane besede in metafore. Svojo edino pesniško zbirko, Drevo na samem, je izdal leta 1956. Kot urednik Cankarjeve založbe je zasnoval in uredil zbirko Bela krizantema, v sodelovanju z A. Ocvirkom tudi zbirko Sto romanov. Leta 1970 je sodeloval pri pripravi antologije slovenskega pesništva Živi Orfej. Kot prevajalec se je ukvarjal s prevajanjem francoske poezije in proze (C. Aveline, Baudelaire, G. de Maupassant, C. Perrault, R. Rolland). Leta 1957 je bil dobitnik Prešernove nagrade.


Dela

Pesniška zbirka Drevo na samem, 1959; urednik zbirke Bela krizantema; urejal zbirko Sto romanov (v sodelovanju z A. Ocvirkom).


Viri in literatura

Enciklopedija Slovenije, Ljubljana 1991
Osebnosti, Ljubljana 2008
Slovenika: slovenska nacionalna enciklopedija, Ljubljana 2011
Žebovec M.: Slovenski književniki rojeni od leta 1900 do 1919. V Ljubljani, 2006


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Urška Kurež, Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Urška Kurež, Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5