CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VIRT Ida
Foto: Zasavski tednik 2018, št. 7, str. 10
Galerija slik

VIRT, Ida


Rojena: 
9. marec 1942, Trbovlje
Umrla:  6. julij 2018, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Ida Virt, rojena Skrinar, je bila prvi otrok znane trboveljske glasbene družine Skrinar. Njen oče, Jože Skrinar, je bil zborovodja, skladatelj in pesnik. Mati Silva je bila gospodinja, vendar jo je vseskozi spremljala ljubezen do glasbe.

Ida Virt je na področju glasbe ter glasbene pedagogike delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Po končani osnovni šoli v Trbovljah je obiskovala srednjo glasbeno šolo in Glasbeno akademijo v Ljubljani. Študij je nadaljevala na akademiji Mozarteum v Salzburgu, kjer jo je s svojim delom navdušil skladatelj in utemeljitelj plesno-gibne ideje Carl Orff in tako je kot prva Slovenka diplomirala na salzburškem Mozarteumu, na inštitutu Carla Orffa. Tam je nekaj let delovala kot predavateljica.

Od leta 1980 je delovala kot članica predsedstva Glasbene mladine Slovenije in predstavnica glasbenih pedagogov v časopisnem svetu revije Glasbena mladina. Bila je avtorica delovnih gradiv ter zbirk lastnih priredb za Orffov inštrumentarij po vsej Sloveniji, pa tudi v tujini. Sodelovala je pri organizaciji vsakoletnih srečanj Orffovih skupin Slovenije, med drugim je leta 1998 v Škofji Loki vodila srečanje strokovnih pedagogov Slovenije in sosednjih držav, leta 2001 pa je organizirala gostovanje madžarskega Orffovega ansambla Carmina Hungarica v Sloveniji.

Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje. Vodila je otroške zbore Osnovne šole Trbovlje, otroški pevski zbor Glasbene šole Trbovlje Din don, Mladinski pevski zbor Trbovlje, Mešani pevski zbor Slavček in lovski pevski zbor.

Za svoje delovanje je dobila več nagrad in priznanj, med drugim plaketo Tončke Čeč (najvišje priznanje Občine Trbovlje za delo na področju kulture), prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje ter nagrado Frana Gerbiča leta 2004 za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji.


Dela

 


Viri in literatura

Osebni pogovor
Sr(e)čno Trbovlje, 25. 9. 2018, št. 26, str. 16

 


Glej tudi

link   Bibliografija Ide Virt v Cobiss


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 2.8.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5