CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VIZJAK Jana
Foto: www.druzina.si
Galerija slik

VIZJAK, Jana


Rojena: 
30. junij 1956, Ljubljana
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena je bila v Ljubljani, se leta 1975 tam vpisala na Akademijo za likovno umetnost (smer slikarstvo), leta 1979 diplomirala pri prof. Berniku in pri njem opravila tudi specialko. Leta 1991 je prejela štipendijo nemške vlade, ki ji je omogočila študij slikarstva na Kunstakademie v Düsseldorfu, kjer se je izpopolnjevala kot gostujoča študentka do leta 1996. Leta 1981 je postala članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov in od leta 1982 dela kot samostojna likovna ustvarjalka. Leta 2006 ji je Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani podelila naziv docentke za področje slikarstva.

Za razvoj njenega slikarstva velja poudariti, da se je iz eruptivnega, skrajno gestualnega vživetja v slikarskem polju, ki je bilo zavezujoče energiji risbe in plastenju barve, vdala povsem duhovni sferi. V katalogu, ki je pospremil njeno razstavo v celjskem Likovnem salonu (2002), je Aleksander Bassin napisal:
»Jana Vizjak se tako dandanes spopada z notranjo govorico telesa, ne dovoljuje pa ji več, da bi prešla nazaj v telo risbe. Zdi se, da je njena 'obsedenost' z avtoportretom (od zunaj in od znotraj) prešla v splošno telesnost, ki bi jo lahko tudi poistovetili z duhovnim ciljem – torej splošno predstavo figurabilne umetnosti«.

Priredila je več kot štirideset skupinskih in prav toliko samostojnih razstav doma in v tujini (Avstrija, Nemčija, Italija, Poljska, Anglija, Francija, Norveška) ter za svoje delo prejela številna domača in tuja priznanja:

- Študentsko Prešernovo nagrado (1980),
- priznanje Sedem sekretarjev SKOJ (1985),
- Prešernovo nagrado mesta Celja (1986),
- priznanje žirije na 21 e Festival International de la Peintur v Franciji (1990),
- Grand Prix Alpe – Adria v Ljubljani (1990) itd.


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

M. Komelj: Risbe Jane Vizjak, Nova revija 2009, št. 327/329, str. 285–292
M. Komelj: Slike Jane Vizjak, Nova revija 2004, št. 261/262, str. 285–292
A. Zgonik, J. Vizjak: Barva je veliko več kot snov, ki jo iztisneš iz tube, Sobotna priloga, 2. 2. 2008, str. 30–31Glej tudi

link   Youtube
link   KUD Logos
link   Cobiss bibliografija
link   Wikipedija
link   Jana Vizjak v radijski oddaji Naši umetniki pred mikrofonom na ARS, 2011 (RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 16.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5