CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VODUŠEK Andrej
Foto: Andrej Vodušek. Vir fotografije: osebni arhiv Marka Zdovca
Galerija slik

VODUŠEK, Andrej


Rojen: 
17. november 1850, Zgornja Gorica (občina Rače - Fram)
Umrl:  25. januar 1911, Vojnik


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v kraju Zgornja Gorica v hiši št. 18 v župniji Cirkovce v kmečki družini, očetu Janezu Vodušku in materi Uršuli, dekliško Pleteršek. Študiral je teologijo in bil posvečen v duhovnika v Mariboru leta 1875.

Najprej je kaplanoval v Vojniku v letih 1876–1877, nato še v Vuzenici, Središču ob Dravi in Sv. Barbari v Halozah (danes Cirkulane). Pred prihodom v Vojnik je bil župnik v Leskovcu v letih 1880 in 1892. Leta 1892 je prišel kot župnik nazaj v Vojnik z namenom, da organizira in izvede izgradnjo nove župnijske cerkve. Z deli so pričeli 7. aprila 1896. Po svojih močeh so pomagali vsi župljani od blizu in daleč, da je bila cerkev do jeseni že pod streho in znotraj pobeljena. 12. julija 1899 je novo cerkev, narejeno po načrtih dunajskega arhitekta Riharda Jordana, posvetil in namenu predal škof Mihael Napotnik. V zahvalo mu je bila v notranjosti cerkve nameščena spominska plošča z napisom: “V hvaležen spomin vlč. gosp. Andreju Vodušku. Župniku v Vojniku od 27. 11. 1892 do 25. 1. 1911. Od župnika in župlanov postavlena sem v čast sv. apostolu Jerneju posvečena.” Bil je eden izmed zavednih Slovencev, ki se je v kraju odlikoval v boju za narodnostne pravice in slovenski jezik. Zaradi slednjega ni bil priljubljen pri vojniških Nemcih. Še posebej pri županu Moritzu Stallnerju.

Bil je eden izmed pobudnikov ustanovitve, ustanovitelj in član upravnega odbora Posojilnice v Vojniku. Župnik Andrej Vodušek je umrl star 60 let. Pokopan je na pokopališču v Vojniku.


Avtor besedila: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik


Dela

Viri in literatura

M. Zdovc: Arhiv avtorja: ljudsko izročilo o Andreju Vodušku.
M. Zdovc: Arhiv avtorja: fotografija spominskega obeležja župnika Andreja Voduška na vojniškem pokopališču.Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5