CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VORŠIČ Alojzij
Foto: Arhiv Voršičevih.
Galerija slik

VORŠIČ, Alojzij


Rojen: 
16. junij 1888, Bratonečice (Prlekija)
Umrl:  25. avgust 1973, Argentina


Kraj delovanja: 


Dr. Alojzij Voršič, kmečki sin, rojen v Bratonečicah v Prlekiji, se je šolal v domačem kraju, Mariboru in v Pragi. Študij prava je prekinila I. svet. vojna, tako da je v Pragi doktoriral l. 1921. Naslednje leto se je vrnil domov, najprej delal v Mariboru, nato pa se naselil v Celju. Leta 1927 ga že zasledimo med člani celjskega občinskega odbora, kmalu nato pa odpre tudi lastno pravno pisarno v poslopju poleg magistrata.
Leta 1939 je bil na listi Slovenske ljudske stranke izvoljen za župana občine Veliko Celje. Njegovo delo ( regulacija Savinje, mestni urbanistični načrt, posodobitev voznega parka celjskega avtobusnega podjetja itd.) predčasno prekine nemška okupacija. Bolan in v spremstvu policije je moral predati ključe županske pisarne in dokumentacijo. Tudi njegovo pravno pisarno zasede nemški advokat, zasežejo mu vse premoženje in ga zastražijo. Z družino mu uspe pobegniti najprej v kamniško okolico, nato pa s ponarejenimi dokumenti v Ljubljano.
Tam živi odmaknjeno, šele pred koncem vojne se vključi v krog krščanskih politikov in prevzame pisarno pokojnega brata. Kot krščansko usmerjen politik in anglofil se l. 1945 najprej umakne v Avstrijo, nato pa v Argentino. Tam veliko sodeluje s SLS v azilu in postane tudi član odbora za izgradnjo centralnega doma slovenske skupnosti.
Slovenija, zlasti Celje, sta do konca ostala del njegovega živega spomina.


Dela

 


Viri in literatura

 Vladimir Jurij Voršič: Življenjepis očeta Alojzija (Vekoslava) Voršiča, Buenos Aires, 16. 4. 2003. Podatke hrani Domoznanski oddelek OKC.
Jurij Perovšek: Celje in politične Razmere v jugoslovanski državi v letih 1918 - 1941, Odsevi preteklosti 3, Celje, 2001.


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.11.2013, Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5