CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VOVK PEZDIR Ana
Foto: www.vecer.com
Galerija slik

VOVK PEZDIR, Ana


Rojena: 
2. oktober 1949, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena v Celju, osnovno šolo obiskovala v Šoštanju, visoko šolo za telesno kulturo pa v Ljubljani. Za ples se je opredelila že v osnovni šoli, po preselitvi v Celje v gimnazijskem obdobju opravila nekaj plesnih stataž v celjskem gledališču in seveda znanje nadgrajevala tudi v času študija v Ljubljani. Sodelovala je na mednarodnih plesnih šolah v Rovinju, spoznala številne odlične plesne pedagoge iz tujine in se v letih 1973/74 izpopolnjevala v Londonu. To je dokončno opredelilo njeno nadaljnjo ustvarjalno pot.

Po povratku se je zaposlila na Pedagoškem šolskem centru v Celju, na šoli poučevala »ritmično gibalno vzgojo«, poleg tega pa vodila tudi plesne krožke za malčke v vrtcu Anice Černejeve. V letih od 1987 do 1991 je bila zaposlena v TOZD Pionirski dom Cvetke Jerinove, z letom 1991 pa se je odločila za status samostojne umetnice – koreografinje. To je hkrati rojstno leto podjetja Harlekin, plesno gledališka dejavnost d. o. o., ki je spomladi 2006 preraslo v Harlekin – društvo za umetnost plesa. Takratna odločitev za samostojni status je bilo izredno pogumno dejanje, toda rezultati so potrdili pravilnost odločitve. Nastala je vrsta izvirnih koreografij, omeniti velja vsaj Prepir med udi 1 in 2 (1983 in 1985), Kure (1986), Intermezzo za klovne (1988), Pojoče skrinjice (1992), Žarki (1993), Štirje letni časi (1994), Živalski karneval (1997), O Pustu in zakletem gradu (2000), Neposlušni sončni žarek (2001), Kariatide (2005), Glasbeno kraljestvo živali (2005), Noetova barka (2006) itd.

Vsaj tako dragocen kot avtorski je njen pedagoški in organizacijski prispevek k razvoju umetniškega plesa pri nas. Vzpostavila je sistem plesnega izobraževanja, imenovan »plesna piramida«, kot priznana plesna pedagoginja je sooblikovala področje plesne ustvarjalnosti v Kurikulumu za vrtce, sodelovala pri pripravi učnih načrtov med pisci izobraževalnega programa za sodobni ples in oblikovala vrsto lokalnih in republiških seminarjev za plesne pedagoge različnih stopenj.
V temelje plesne piramide sodita unikatna prireditev »Brezova metla«, otroška pustno-plesna prireditev, ki je bila prvič izvedena že leta 1984. Udeležuje se je preko 100 otrok in počasi prerašča v vseslovenske razsežnosti. Leta 2005 je kot članica študijske skupine za ples in balet pri Zavodu za šolstvo RS organizirala tudi Prvo revijo klasično-baletnih šol RS v Celju in s tem veliko pripomogla k uveljavitvi tovrstne ustvarjalnosti tudi na lokalnem nivoju.
Iz njene plesne šole je izšla vrsta odličnih plesalcev in kreativnih pedagoških kadrov.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

L. Conradi, A. Vovk Pezdir: Balet je sadila v pesek, Celjan 2006, št. 288, str. 16–17
Predlog za podelitev zlatega celjskega grba društvu za umetnost plesa Harlekin. Gradivo in dokumentacijo hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.
Harlekin, društvo za umetnost plesa: Predlog za podelitev zlatega celjskega grba; gradivo in dokumentacija, hrani Domoznanski oddelek OKC.Glej tudi

link   Harlekin (Facebook)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5