CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VRABL Tone
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

VRABL, Tone


Rojen: 
31. marec 1944, Beograd
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil med 2. svetovno vojno v izgnanstvu v Beogradu, se po vojni s starši vrnil v Celje, zaključil v mestu ob Savinji osnovno šolo in gimnazijo, študiral v Ljubljani in postal novinar. V Celju je ostal vse do leta 1968, ko se je preselil v Žalec.

Njegove prve spise literarne narave so objavili že gimnazijski Brstiči, med študijem v Ljubljani in kasneje pa je sodeloval s Tribuno, Anteno, Našimi razgledi, Primorskimi novicami, Delom, Večerom, Kmečkim glasom, Stopom, Radijem Ljubljana ter z osrednjo in številnimi lokalnimi TV postajami. Veliko je pisal tudi v tovarniška glasila.

Pri NT&RC je v različnih obdobjih pokrival celotno celjsko območje, dvajset let je bil urednik za šport, zadnjih petnajst let pa so bili v ospredju narodnozabavna glasba, reportaže, intervjuji, radijske oddaje in podobno. Več desetletij je sodeloval ali vodil najodmevnejše medijske dogodke celjske hiše (100 kmečkih žensk na morje, novoletni obiski v celjski porodnišnici, voščilnice itd.), po njegovi zamisli je začel potekati Vrtiljak polk in valčkov, ki se je do leta 2006 odvrtel že več kot 670-krat in je iz njega izšel Klub ljubiteljev Vrtiljaka polk in valčkov s preko 300 člani.

V zadnjih 20 letih je imel več kot 1000 različnih nastopov v več kot 50 slovenskih krajih. Poleg številnih jubilejnih daljših besedil (Nasmejani jubilejni meh – 20 let Zlate harmonike, Petdeset let Radia Celje – 2004 itd.) je napisal in izdal več knjig.

Leta 2001 je za celjski radio pripravil priložnostno božično igro Krispan na Graški gori, uredil pesniško zbirko Valterja Verhovška ter z besedili pospremil številne jubileje ansamblov ter njihove zgoščenke.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Izbor knjižnih del:

Vitezi polk in valčkov: Zgodbe izpod Triglava, 1995
Leon Štukelj - mož treh stoletij, 1998
Gibanje okoli vrtiljaka, 2002
Od travnika do tartana, 2004
Dobje, gnezdo talentov, 2011
1000 ponedeljkov, 1000 vrtiljakov, 2014Viri in literatura

T. Vrabl: Kratka avtobiografija, predana Osrednji knjižnici Celje za namen Celjskega biografskega leksikona v avgustu 2006. Hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Tone Vrabl v radijski oddaji Znanci pred mikrofonom na Radiu Celju, 2014 (Mixcloud)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5