CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
WACHTL Johann
Foto: www.europeana.eu
Galerija slik

WACHTL, Johann


Rojen: 
1778, Gradec/Graz (Avstrija)
Umrl:  1839, Gradec/Graz (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Gradcu in je že pri petnajstih letih postal znan zaradi svojega miniaturnega slikarstva. Leta 1801 je vstopil na akademijo, izstopil še istega leta, se ponovno vključil leta 1806 in leta 1816 dobil spričevalo, da jo je obiskoval. Med drugim je bil tudi učenec F. Fügerja (1751–1818), takrat najbolj znanega dunajskega miniaturista.
Po šolanju se je 10. julija 1808 poročil v Št. Pavlu (Preboldu v Savinjski dolini) z Marijo, hčerko celjskega usnjarja Franca Herzoga in bil istega leta vpisan v knjigo meščanov kot »miniatur Mahler u. Künstler«. Wachtl je bil krajši čas tudi lastnik hiše v nekdanji Novi ulici (Neugasse), kar je kazalo na njegovo dobro premoženjsko stanje, potem pa se je preselil v Gradec; domnevno po očetovi smrti leta 1812.
Njegov slikarski opus kaže, da se ni ukvarjal le z miniaturo, ampak je posegal tudi po vedutni, portretni in religiozni motiviki. Tako je k znani Kaiserjevi suiti, ki je prinašala vedute štajerskih gradov, trgov in mest ter nastajala med letoma 1824 in 1833, prispeval 26 vedut. Med njimi jih je 12 povezanih z območjem nekdanjega celjskega okrožja.
Najmočnejše področje njegovega ustvarjanja je bilo portretno slikarstvo, ki je v 19. stoletju doživljalo močan razcvet in slikarjem ponujalo dobre možnosti zaslužka. Zaradi slovesa so bili njegovi naročniki ugledne osebnosti, posebej je znanih njegovih pet miniatur, ki jih je leta 1816 naslikal za družino Attems. To je že obdobje njegovega zrelega mojststva, ki ga zaznamujejo odlično tehnično znanje, ostra risba, tanek nanos barv in močna individualizacija portretiranih oseb.
Religiozna motivika je pri njem sicer zastopana, pomeni pa manj pomembno področje njegovega opusa; znane so le tri njegove svetniške upodobitve.
Slogovno lahko njegovo delo uvrščamo med klasicizem in romantiko, religiozni motivi pa so izraz baročne dediščine.
Wachtl spada med najkvalitetnejše slikarje Štajerske v prvi polovici 19. stoletja, velja pa tudi za najboljšega graškega portretista 20. in 30. let 19. stoletja.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

T. Badovinac: Bidermajerski slikar, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 22–23
T. Badovinac: Portretisti celjskega meščana, v: To in ono o meščanstvu v provinci, Celje 1995, str. 63–69
V. Bučić: Nekaj portretnih miniatur družine Attems, Ljubljana 1973, str. 133–143
M. Marolt: Umetnostni spomeniki Slovenije III., Dekanija Celje, Maribor, 1931, str. 80.
J. Orožen: Posestna in gradbena zgodovina Celja, Celje 1957, str. 39
U. Thieme, F. Becker: Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart 35, Leipzig 1942, str. 6
J. Wastler: Steirisches Künstler-lexikon, Graz 1883, str. 177–178
C. Wuerzbach: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich, Wien 1885, str. 45–46
Zgodovinski arhiv Celje. Knjiga meščanovGlej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5