CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
WINDISCH-GRÄTZ  Hugo Weriand
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

WINDISCH-GRÄTZ , Hugo Weriand


Rojen: 
17. november 1854, Firence (Italija)
Umrl:  15. maj 1920, Haasberg, Planina pri Rakeku


Kraj delovanja: 


Hugo Weriand, s polnim plemiškim naslovom Hugo Weriand Alexander Wilhelm Alfred knez von/zu Windisch-Graetz se je rodil v Firencah, ravno tako kot leto prej rojena sestra Olga (1853-1934) in zatem še najmlajša Marie (1856-1929), medtem ko je bila najstarejša sestra Alexandrine (1850-1933) rojena v Strasbourgu.
Mati, princesa Luisa roj. Mecklenburg - Schwerin (1824-1859) je po kratki bolezni umrla tri leta po rojstvu zadnje hčerke, leta 1867 se je oče, knez Hugo Alfred Adolf von/zu Windischgraetz (1823-1904) ponovno poročil, tokrat s princeso Mathildo Radziwill (1836-1918). V drugem zakonu so se jima rodili trije otroci, ki so dokaj mladi umrli, sin Ernst pri petindvajsetih, hčerka Aloisia pri štirinajstih in hčerka Elisabeth stara komaj dvanajst let.

Hugov ded Weriand Alois (1790–1867) je od verskega sklada kupil tudi podržavljena in zapuščena kartuzijanska posestva, kupil pa je tudi še druge posesti in gradove na ozemlju današnje Slovenije. Windisch-Graetzi so prišli v Slovenske Konjice leta 1827. V zgornji Dravinski dolini, na južnem Pohorju in na Konjiški gori so imeli v lasti dvorec Trebnik s posestvom v Konjicah, že opusteli konjiški grad, oplotniško graščino s posestvom (tudi kamnolom Cezlak in Lukanjo), posestvo v Žičah ter ruševine kartuzije v Starih Slemenah.

Leta 1885 se je Hugo Weriand na Dunaju poročil s princeso Christiano Mario (1866-1962) von Auersperg. V zakonu se jima je rodilo enajst otrok.

Vsa posestva na Štajerskem in Notranjskem je Hugo Weriand podedoval po smrti očeta Huga Alfreda Adolfa, leta 1904. Hugo Weriand je študiral pravo in si ustvaril uspešno kariero v avstrijski državni službi. Leta 1912 je bil izvoljen za poslanca v kranjski deželni zbor.

Knez Hugo Weriand je preživel vojno, dočakal zlom avstro-ogrske monarhije in 15. maja 1920 umrl na gradu Haasberg v bližini Planine pri Rakeku. Svojim dedičem je zapustil odlično vzdrževana in nezadolžena družinska posestva.Dela

Viri in literatura
Glej tudiPrispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 7.3.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5