CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZAVOLOVŠEK Alojz
Foto: Savinjske novice
Galerija slik

ZAVOLOVŠEK, Alojz


Rojen: 
27. april 1928, Radmirje
Umrl:  29. junij 2017, Mozirje


Kraj delovanja: 


Mozirski slikar se je rodil v kmečki družini v Radmirju, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Z glasbo in upodabljajočo umetnostjo se je srečal že v rani mladosti. Po končani osnovni šoli se je izučil za trgovskega poslovodjo. Po odsluženju vojaškega roka v Beogradu se je vpisal na tamkajšnjo Akademijo za likovno umetnost, kjer je leta 1956 diplomiral.

Po vrnitvi v Slovenijo je služboval kot profesor likovne vzgoje v Slovenskih Konjicah in nato v Velenju. Leta 1975 je postal kustos galerije v velenjskem kulturnem centru, kjer je ostal do upokojitve. Tudi po upokojitvi je ostal aktiven kot likovni mentor, razstavljal je na številnih razstavah, bil pa je pobudnik razstave mozirskih likovnikov. Živel in ustvarjal je v Mozirju.

Za svoja dela je prejel številne nagrade. Zveza kulturnih organizacij Slovenije ga je odlikovala z Ažbetovo nagrado. Prejel je Napotnikovo priznanje in plaketo, nagradi Premogovnika Velenje. Prejel je tudi tri priznanja Občine Mozirje, leta 2010 pa je bil imenovan za častnega občana Občine Mozirje.
Alojz je bil dober pevec, za kar je prejel Gallusovo priznanje.


Dela

Tehnike: akvareli, olja, gvaši, risbe, akrili.Viri in literatura

A. Zavolovšek: Alojz Zavolovšek : pregledna razstava : [Galerija Mozirje, 23. april - 7. maj 2008], Mozirje 2008
B. Kanjir: Alojz Zavolovšek, Savinjske novice 2017, št. 27, str. 16Glej tudi

link   Šaleški biografski leksikon


Prispeval/-a: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5